IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sobota, 24.08.2019 || Agra št.57 jutri odpira vrata  |  Nutra Swiss Bio investiral v Izolo  |  Po oznakah prehranske vrednosti kmalu še ekološke nalepke?  |  Casino prodaja še za dve milijardi evrov premoženja  |  Na Ptuju o prenosu znanja za napredek kmetijstva in podeželja  |  Ni zanimanja za Amazon Fresh   |  Pevec najavil nov nakupovalni center v Slavonskem Brodu  |  Odprt "Marti retail park" na Reki  |  Stop Shop odprl "retail park" v Sremski Mitrovici  |  Utapljanje v odpadni hrani  |  Hmeljarji pričakujejo od 2200 do 2300 ton hmelja  |  Jutri tradicionalni praznik idrijskih žlikrofov  |  Intermarché sodeluje z Microsoftom  |  Dokončan postopek izredne uprave nad 22 družbami koncerna Agrokor  |  Predlog zakonodaje proti TBZ  |  V Selexu rast prodaje TBZ (trgovinske blagovne znamke)   |  Trgovinski "potresi" z vstopi in izstopi (velikih) trgovcev  |  Koprsko pristanišče med 100 najbolj povezanimi kontejnerskimi pristanišči na svetu  |  Prvi Gomex v Barandi  |  Dukat odpira diskontne trgovine  |   ||
   

Svet: Potencial stročnic za razvoj novih živil

15.07.2019
Stročnice so trajnostni vir esencialnih hranil ter nizkocenovnih beljakovin, zaradi česar so še posebej zanimive za razvoj novih živil. Poleg tega je večje uživanje stročnic pozitiven korak v smeri doseganja uravnoteženega načina prehranjevanja.
 
 
"V zadnjem desetletju so se stročnice pojavile kot zanimiv in uravnotežen vir hranil, uporaben za hrano in krmo. Največ pozornosti je do sedaj pritegnila soja. Sorte, kot so grah, navadni fižol, fižol v zrnju, kitajski fižol in leča, se vse pogosteje gojijo in uživajo po vsem svetu. Te sorte stročnic predstavljajo obetavno alternativo za nova živila in krmo z visoko tržno vrednostjo," sporočajo avtorji projekta EUROLEGUME.
 
Poleg zdravstvenih koristi kot trajnostnega vira hranljivih sestavin, stročnice ponujajo tudi dodatne prednosti na ravni pridelave. Zaradi svoje sposobnosti vezave dušika zahtevajo manj mineralnih gnojil, imajo pa tudi potencial, da izboljšajo kakovost tal zaradi svojih močnih koreninskih sistemov.
 
Naravna kombinacija bakterijskih kultur in korenin omogoča tem rastlinam, da se prilagodijo lokalnim tlem. To pomeni optimalno razpoložljivost hranil za določene pridelke na določenih lokacijah.
 
V okviru projekta EUROLEGUME (Enhancing of legumes growing in Europe through sustainable cropping for protein supply for food and feed), so razvili tudi kar nekaj zanimivih živilskih izdelkov iz stročnic. To so 100 % veganski sir, izdelan iz boba, ki se pridobiva po podobnem tehnološkem postopku kot tofu. Kuhan bob se zmeša z vodo in oljem, segreje, čemur sledi konvenciaonalen postopek zorenja "sira" z dodatkom ustreznih mikrobioloških kultur, ki dajo izdelku končno aromo in okus.
 
Ob koncu je sir tudi zorjen na način, da se na njem razvije modra plesen. Končni izdelek je tudi po videzu podoben običajnemu siru z modro plesnijo. Sir so izdelali na Švedskem, vse sestavine pa so bile proizvedene lokalno. Ideja projekta je bila tudi, da se uvožene surovine zamenja z lokalnimi in se na ta način odpre nove možnosti za majhne in srednje velike proizvajalce živil.

Nazaj
 


 
 
 
back to top