IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Ponedeljek, 22.10.2018 || Še trije dnevi do 4. FMCG Summit-a revije InStore v Zagrebu   |  P&G ob rasti dobička in nespremenjenih prihodkih znižal napoved  |  V Konzumu razmišljajo o vstopu na makedonski trg  |  Ljubljanske mlekarne povečujejo izvoz  |  Novo poslovalnico Lidla v Hočah odpirajo v četrtek, nato še eno v Melju  |   Ljubljanske mlekarne pripravile akcijo za blagovno znamko Alpsko (VIDEO)  |  Ministrica s predstavniki živilsko-predelovalne industrije o stanju v panogi  |  Končal se je 25. Zlati boben v Portotožu  |  Opel in Vauxhall obnavljata 4PL partnerstvo z Gefcom  |  Lidl zaključil preventivno-izobraževalne delavnice o prometu  |  Walmart uvaja vozičke z merilcem srčnega utripa?  |  Hofer o pomenu pravilne uporabe defibrilatorja  |  Dan slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk letos 16. novembra  |  E. Leclerc se pogaja za prevzem hipermarketov Géant Casino   |  Trgovci na 12. Strateški konferenci o trajnostnem krožnem poslovnem modelu v trgovini  |  Na Brdu poteka 12. Strateška konferenca o trgovini  |  Fundacija Coca-Cola s posebnim mejnikom  |  Skupini Špica in IBCS sta napovedali strateško "Alianso treh morij"  |  Na tekmovanju najboljših pic zmagala veganska  |  Pivac v Ravči gradi nove proizvodne hale za pršutarno  |   ||
   

Slovenija: Podjetje Paradajz pred širitvijo

24.11.2017
Največji slovenski pridelovalec paradižnika, podjetje Paradajz, bo v Renkovcih dogradilo 2,4 hektarja rastlinjaka, tako da bodo paradižnik prihodnje leto že gojili na devetih hektarjih, poroča spletni portal Agrobiznis. 
 
S kamniško Eto pa urejajo dokumentacijo – čakajo na presojo okoljskih vplivov – za tri hektarje velik rastlinjak Sončni vrt v Beltincih, kjer bodo gojili papriko, kumare in jajčevce. 
 
Zdaj na šestih hektarjih pridelajo dovolj paradižnika za 18 odstotkov Slovencev, po novem pa bodo izpolnili od 25 do 27 odstotkov slovenskih potreb po paradižniku. Konec decembra bodo končali gradnjo 2,4 hektarja dodatnega rastlinjaka in še 500 kvadratnih metrov za trgovino z demonstracijskim centrom, ki ga bodo lahko uporabljali tudi za turizem.
 
Tudi nov rastlinjak bo imel enako nizozemsko tehnologijo kot prvi. V povečanje rastlinjaka v Renkovcih bodo vložili dobre tri milijone evrov, še pol milijona pa v tisoč kvadratnih metrov velik demonstracijski rastlinjak s trgovino, kjer je tudi prostor za oglede.
 
Za pol milijona so kupili tudi toplotno črpalko, da bodo z njo dogrevali geotermalno vodo. Prihodnje leto bodo 1,2 milijona evrov vložili še v gradnjo reinjekcijske vrtine, ki jo država zahteva od večjih uporabnikov geotermalne vode, ki imajo svojo vrtino.
 
Po reinjekcijski vrtini bo večina vode stekla nazaj v tla. Za to vrtino so jim že odobrili 30 odstotkov nepovratnih sredstev. Prvi paradižnik Lušt je leta 2012 prodajala trgovska veriga Tuš, prodajo pa so razširili tudi na druge trgovine.
 
S trženjem Lušta se je prvo leto uvoz paradižnika zmanjšal za dobrih deset odstotkov. Sicer pa v Sloveniji pojemo od 16 do 18 tisoč ton paradižnika na leto.
 
 
Paradižnike obirajo od aprila do božiča

Paradižnike gojijo 12 mesecev, obirajo pa jih od aprila do božiča. Največ zaposlenih imajo prav za obiranje, v sezoni se ekipa poveča na sto ljudi. Lani so prodajo povečali na 6,34 milijona evrov, čistega dobička pa je bilo 550 tisoč evrov. Podobne prihodke kot lani pričakujejo tudi letos.

Gojijo 11 sort paradižnikov in vse tržijo pod svojo blagovno znamko Lušt. Imajo volovsko srce, mešanico češnjevih paradižnikov, koktajl paradižnikov in grozdasti paradižnik, ki je malo manjši, a bolj okusen od njihovega klasičnega. Gojijo še manjše količine paprike, kumar in jajčevcev, ki jih bodo prenesli v nov rastlinjak v Beltincih.



Nazaj
 


 
 
 
back to top