IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Torek, 02.03.2021 || Mondelēz pod preiskavo EU z grožnjo milijardne globe  |  V Prilepski pivovarni kljub pandemiji zadovoljni  |  Hennessy uradno mednarodno žganje lige NBA  |  Najavili gradnjo novega obrata za predelavo Mesne industrije Ravlić  |  Lidl na Slovenčevi ulici ta četrtek odpira osmi objekt v prestolnici  |  InStore BiH organizira 7. FMCG Retail Summit Sarajevo (VIDEO)  |  Včeraj odprli terase gostinskih lokalov  |  Za veliko noč odprtje teras lokalov  |  V požaru na farmi poginilo 3000 prašičev  |  ZANIMIVOST: Maslo z višjo točko tališča  |  V Zagorju posode za odpadno jedilno olje  |  Italijani obtožujejo Slovenijo ogrožanja njihove svetinje - balzamičnega kisa  |  Lidl v prvem trajnostnem poročilu s prizadevanjem za boljši svet  |  Kuehne + Nagel se krepi v Aziji  |  Amazon bodo s programom Build It razvijali potrošniki  |  O zaostrovanju protikoronskih ukrepov razmišljajo tudi v Trstu  |  Skupina Kraš lani ustvarila 3,32 milijona evrov čistega dobička  |  Nemška diskontna velikana se širita ob mediteranski obali  |  Jack Ma nič več najbogatejši Kitajec  |  Lani so zaklali približno 14.000 prašičev manj kot v 2019  |   ||
   

Slovenija: Podgoršek:"Horeca je najboljši promotor slovenskih prehranskih izdelkov in živil"

27.01.2021
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek se je udeležil spletne konference o smeri razvoja na področju kmetijstva, prehrane, gostinstva in turizma v luči sedanjih razmer.
 
Konferenco sta organizirala Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje ter Biotehniški izobraževalni center Ljubljana. Potekala je v sklopu projekta Munera 3, v katerega je vključenih 86 poklicnih in strokovnih ter višjih strokovnih šol iz vse Slovenije. Namen projekta je poglobiti sodelovanje šolstva z gospodarstvom.

Na spletni konferenci so bile partnerskim šolam, predvsem pa tudi delodajalcem predstavljene aktualne razmere in možne poti okrevanja in razvoja v teh sektorjih.
 
Poudarili so, da bodo poskušali doseči še večje sodelovanje med šolstvom in gospodarstvom.
 
Minister Podgoršek (na fotografiji) je na konferenci poudaril velik pomen izobraževalnih institucij s področja kmetijstva, prehrane, gostinstva in turizma, ki imajo posebno vlogo v tem času, ko se soočamo z vedno bolj ozaveščenim in zahtevnim potrošnikom. Zavedati se moramo vedno večje vrednosti in pomena lokalnih surovin, domače pridelave in predelave ter nato dodane vrednosti pri domačih ljudeh, njihove inovativnosti, pronicljivosti in idej, kako približati izdelek potrošniku oziroma kupcu. "Imamo odlične, konkurenčne produkte, ki jih moramo pripeljati do kupca, potrošnika; samo vi ste tisti, ki boste ta znanja razvijali in jih prenašali naprej".

Minister se je posebej dotaknil tudi vpliva epidemije covid-19 na sektor kmetijstva zaradi zaprtja in nedelovanja gostinstva, restavracij, hotelov, dogodkov, šol in vrtcev ter drugih, ki so pred krizo redno odkupovali domače kmetijske pridelke in proizvode ter izdelke živilske industrije. "V tem času se je pokazalo, kako pomembna je stabilna in trdna veriga preskrbe s hrano; pokazalo se je, da so v času epidemije najbolje preživeli tisti, ki so imeli vnaprej določene dogovore, sklenjene pogodbe".
 
Ob tem je spomnil tudi na dober primer lansko leto spomladi, ko se je mlečni sektor povezal in izvedel "mesec slovenskega mleka in mlečnih izdelkov", s katerim so zelo pomagali ali celo rešili sektor. "Takih akcij si želim tudi na drugih področjih".

Minister je predstavil tudi izzive novega programskega obdobja na področju kmetijstva in prehrane. Priprava strateškega načrta za izvajanje Skupne kmetijske politike (SKP) je del širšega konteksta, tako na evropski, kot tudi na slovenski ravni. V prvi vrsti vsebino tega najpomembnejšega strateškega dokumenta na področju kmetijstva določa evropska zakonodaja ter seveda določen finančni okvir za programsko obdobje. Vse države članice morajo poleg evropskih pravih aktov upoštevati tudi evropske strateške dokumente, ki vplivajo na področje SKP.

Minister je zaključil z besedami:"Sistem Horeca (hoteli, restavracije, catering, op.ur.) je najboljši promotor slovenskih prehranskih izdelkov in živil,"  ter izrazil upanje, da bo leto naklonjeno sektorju, saj so Evropska gastronomska regija 2021, predsedovanje Svetu EU ter 30 let za Slovenijo izjemna priložnost na tem področju.

Nazaj
 


 
 
 
back to top