IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sreda, 20.11.2019 || 14. Vrh slovenskega gospodarstva na GZS  |  Skupščina Petrola 12.decembra o reviziji poslov   |  GEFCO dobavitelj embalaže za Airbus  |  Prijave za CEO Summit Beograd revije InStore - 4. december 2019  |  30.novembra ponovno odprtje mariborske trgovine Zelena japka  |  Hrana ni za tjavendan je projekt Lidla in Ekošole   |  Kupci imajo najraje trgovinsko verigo KAM  |  Nov direktor Žita maloprodaje Dejan Mirković  |  Italijani vse pogosteje nakupujejo pri diskonterjih  |  Med desetimi največjimi onesnaževalci s plastiko so...  |  V Intersparu Citypark odprli prvi Odori Refil avtomat za čistila  |  Odprli drugo Lidlovo trgovino v Varaždinu  |  Podnebne spremembe bi do leta 2050 lahko povzročile za 7900 milijard dolarjev škode  |  22. Slovenski festival vin presegel pričakovanja   |  Gorenje prodalo Tiki v Stari Pazovi Švedom  |  Zmagovalci izbora "Spletni trgovec leta 2019" so...  |  Bencin spet dražji skupaj z dizlom  |  V EU vendarle dogovor o proračunu za 2020  |  Povečuje se količina komunalnih odpadkov, a se tudi več ločuje  |  Mednarodni dan ozaveščanja o polnozrnatih žitih  |   ||
   

Slovenija: Pivec:"Povezovanje kmetijstva in turizma je ključ do uspeha"

28.06.2019
Ministrica dr. Aleksandra Pivec je bila slavnostna govornica na slavnostni seji Občine Vipava, ki je potekala na dvorcu Zemono. Ministrica je v svojem nagovoru izpostavila nujnost povezovanja kmetijstva s turizmom, tudi v luči priprav na projekt Gastronomske regije 2021.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec se je na povabilo vipavskega župana Gorana Kodelja udeležila slavnostne seje Občinskega sveta Občine Vipava. V svojem nagovoru je povedala, da se v Vipavsko dolino se vedno rada vrača, zato ni niti za sekundo oklevala, ko jo je župan povabil na dogodek, ki je potekal v sredo.
 
Ker je slovesnost potekala na dvorcu Zemono, je izpostavila tudi delo in prizadevanja Tomaža Kavčiča, ki s svojo restavracijo gostuje prav na Zemonu. "Vesela sem, da Tomažu Kavčiču lahko rečem prijatelj. On je človek, ki je za višje cilje pripravljen premikate gore in brez lažne skromnosti lahko rečem, da je tudi on zaslužen, da ti kraji tako uspešno privabljajo turiste od blizu in daleč. Ne morem niti mimo vseh izvrstnih vipavskih vinarjev, toliko jih je, da ne bi bilo korektno, da jih poimensko imenujem."

Ministrica je spomnila tudi na lanski laskavi naslov  deset najboljših destinacij v Evropi. "Kot skupnost ste uspeli uspešno povezati kmetijstvo, gastronomijo in turizem. Našli ste svojo zgodbo o uspehu, ki so jo nenazadnje lani prepoznali tudi v ugledni, svetovno znani medijski hiši Lonely Planet, kjer so Vipavsko dolino uvrstili med deset krajev v Evropi, ki jih je vredno obiskati. Zapisali so, da gre za presenetljivo neodkrito regijo, ki navdušuje ljubitelje vin in avanturistične popotnike" ter dodali, da je "Vipavska dolina čudovit primer skritega dragulja v srcu Evrope."

"Tu znate sodelovati, zavedate se, da le povezovanje prinese uspeh. Tukajšnji župani so že pred tremi  leti vedeli, da je ključ v sodelovanju, zato so postavili temelje enotni turistični znamki Vipavska dolina. In odločitev je bila pravilna, prišla je svetovna potrditev ter skoraj 20 % višja zasedenost turističnih kapacitet. Strinjam se z vašim županom, ki pravi, da gre za nagrado za preteklo delo vseh ponudnikov in seveda tudi za spodbudo za naprej. Imate odlične vinarje, gostilne, turistične kmetije z izvrstno lokalno kulinarično ponudbo, svetovno prepoznavno zgodovino in čudovito okolje. Turizem je postal ključnega pomena za številne podeželske skupnosti, in tega se na ministrstvu za kmetijstvo še kako zavedamo, zato z mnogimi ukrepi tovrstna povezovanja močno podpiramo. Prav zato tudi aktivno sodelujemo pri pripravah na projekt Evropska gastronomska regija 2021, ki je pripadla prav Sloveniji, kot edinstveni, vrhunski gastronomski destinaciji. Turizem na kmetiji je mehka oblika trajnostnega razvoja turizma, ki obiskovalcu omogoča, da se seznani s kmečkimi opravili, lokalnimi proizvodi, tradicionalno kulinariko in vsakodnevnim načinom življenja na podeželju, pa tudi s kulturnimi in drugimi značilnostmi območja, ob tem pa izkazuje spoštovanje do okolja in tradicije," je v svojem govoru še povedala dr. Pivec. 

Nazaj
 


 
 
 
back to top