IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Petek, 22.03.2019 || Danes že 150. Odprta kuhna v Ljubljani  |  Čokolada in vino? Zakaj pa ne!  |  Mercator zmanjšal naročila pri družbah pod Agrokorjem  |  Veropoulos v Beogradu odprl prenovljeno trgovino Super Vero  |  Predsednik svetovalnega odbora v skupini Oetker bo Rudolf Schweizer  |  Na svetovni dan poezije lahko kavo "plačate" s pesniškimi verzi  |  Paviljon Čebelji svet odslej v Muzeju Lojzeta Slaka v Mirni Peči  |  Edeka v projekt ekoloških trgovin  |  Walmart praznuje 25 let delovanja v Kanadi  |  Trgovec Tuš lani z manj prihodki in nižjim dobičkom  |  X5 Retail lani zabeležil 10-odstotni tržni delež  |  Delničarji prižgali zeleno luč za ruski prevzem španske verige DIA  |  "Pivara Tuzla" letos v znamenju naložb  |  Vrednost minimalne potrošniške košarice februarja znašala 639 evrov  |  European Food Summit zaprl vrata   |  Računsko sodišče z negativnim mnenjem Občini Ajdovščina glede pridobivanja delnic Mlinotesta  |  Bayerjeva vrednost na borzah pada zaradi afere z (Monsantovim) herbicidom   |  Mercator nadaljuje s poslovanjem po lex Mercator  |  Lahko "poroko" Sainsbury's - ASDA reši milijardno znižanje cen?  |  Metro kitajski del posla prodaja za 1,76 milijarde evrov  |   ||
   

Srbija: Pirotski "kačkavalj" čaka na mednarodni certifikat

15.10.2018
V naslednjih dveh letih bi utegnila Srbija za štiri svoje izdelke prejeti mednarodni certifikat, ki bi državi omogočil, da živila s posebnim logotipom prodaja na območju Evropske skupnosti.
 
 
Za certifikat konkurirajo izdelki z zaščitenim zemljepisnim poreklom in sicer pirotski kačkavalj, leskovački ajvar, fruškogorski med in futoški kupus (zelje). Predstavniki EU so obiskali Pirot in spoznali način proizvodnje tamkajšnje posebnosti - sira kačkavalj.
 
To je prvi mlečni izdelek iz pirotskega območja z zaščitenim zemljepisnim poreklom. Originalni recept, starejši od dveh stoletij, hrani Mlekarska šola. Kot popolnoma naraven izdelek konkurira za mednarodno certificiranje.
 
Branislav Raketić iz Ministrstva za kmetijstvo meni, da je to dober primer za druge in srbske potencialne proizvajalce sira, da se vključijo v sistem zaščite. "Pogoji certificiranja hrane v EU so zelo strogi, zato je potrebno k temu pristopiti zelo resno," je dejal David Liberati, vodja projekta EU za organsko proizvodnjo hrane.



Nazaj
 


 
 
 
back to top