IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Petek, 30.07.2021 || ESI julija glede na junij upadel za 1,8 točke na 106,3 točke  |  Odkupa cena paradižnika (pre)nizka   |  Gospodarsko razpoloženje v območju z evrom najboljše dosle  |  Nova Poli kids linija iz Perutnine Ptuj   |  Pivo Zlatoroglič z navdihom Primoža Rogliča  |   Odprli prenovljena Maxi supermarketa v Valjevu  |  Fortenova v pretvorbo terjatve do Mercatorja v njegov kapital  |  Prvi Zendolino (končno) v Skopju  |  Facebook v četrtletju podvojil dobiček  |  Anheuser-Busch InBev s podvojenim dobičkom  |  Na letošnji Sladki Istri le slovenski ponudniki  |  V BAT-u napovedujejo prehod od tobaka h konoplji  |  Diageo v minulem poslovnem letu okrepil prodajo pijač  |  Nestle v polletju z rahlo višjimi prihodki in dobičkom  |  Znatna rast prihodkov in dobičkonosnosti Atlantic Grupe   |  Danes je dan ekološkega dolga  |  Poznavalci letošnje odpadanje oljk pripisali vremenskim razmeram  |  Bidnova vlada krepi program "kupuj ameriško"  |  Podgoršek in Harej na "pred-vrhu" ZN o prehranskih sistemih  |  Spar obdaril 100 otrok s šolskimi potrebščinami  |   ||
   

Italija: Parmezan največkrat ponarejeno živilo na svetu

15.11.2019
Proizvodnja ponaredkov je preseglo količine originalnega parmezana (vrsti Parmigiano-Reggiano in Grana Padano), so prepričani pri italijanskem združenju kmetovalcev Coldiretti.
 
 
 
 
Prepričani so, da je parmezan najbolj pogosto imitiran izdelek na svetovnem trgu živil, saj je ogromno proizvajalcev recept kopiralo v ZDA, Avstraliji, JAR in Rusiji. V Latinski Ameriki so jim nadeli celo podobna imena: Parmesano (Urugvaj), Reggianito (Argenitna) in Parmesao (Brazilija).
 
V ZDA naj bi bilo po podatkih združenja na leto proizvedenih kar 204 milijone kg parmezana, le 1 % parmezana na ameriških policah je denimo italijanskega porekla.
 
Ta vrsta sira je izjemno priljubljena tudi v Kanadi, kjer je v prvi polovici leta proizvodnja narasla za 13 odstotkov, v primerjavi z enakim obdobjem lani. V Evropi nekateri trgovci manj kakovosten parmezan prodajajo pod prefinjenimi imeni in s tem skrijejo poreklo, kot je to na primer praksa na Češkem, Madžarskem, Poljskem, v Estoniji in Latviji.
 
Coldiretti v poročilu navaja, da je trg imitacij originalnih izdelkov italijanskega porekla v svetu vreden okoli 100 milijard evrov. V zadnjem desetletju naj bi se ta "nevidni" trg povečal za kar 70 odstotkov.


Nazaj
 


 
 
 
back to top