IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Nedelja, 20.09.2020 || Ribji namaz Argeta rezultat odličnega sodelovanja (Čizmić,Smrekar&Kunsterle)  |  Še naprej upada število novih okužb s koronavirusom  |  V okviru projekta Dan brez alkohola danes dogodka v Murski Soboti in Ljubljani  |  Podjetje Moderna bi lahko za izredno odobritev cepiva proti covidu-19 zaprosilo že oktobra  |  DHL Express objavil prilagoditev cen za leto 2021  |  Odprte prijave na razpis za evropski zeleni dogovor  |  Jutri obvezne maske na odprtih javnih prostorih z veliko ljudi  |  Amazon Prime odslej na voljo tudi v Turčiji  |  Křetínský si lasti več kot 3 % v Sainsbury's  |  Odprli Maxi Konzum v Pitomači  |  Za vzpostavitev skupnega trga ("mini Schengen") tudi BiH?   |  Brezglutenski kruhi BeFree iz Žita so inovativna rešitev  |  Več kot 150.000 (Hoferjevih) knjig za prvošolce  |  Kaufland odprl jubilejno 40. poslovalnico v Zagrebu  |  Igorja Merviča bo v Sparu nasledil David Kovačič  |  OECD:"Ukrepi držav za zajezitev širjenja koronavirusa bodo omilili recesijo"  |  Rewe International se umika z ukrajinskega trga  |  Bosansko-hercegovske kumarice osvajajo Nemčijo  |  TZS:"Zaprtje trgovin ob nedeljah nepopravljiva škoda "  |  Novi predsednik Amcham Slovenija postal Blaž Brodnjak  |   ||
   

Slovenija: Paradajz zaključuje z gradnjo rastlinjaka v Veliki Polani

31.07.2020
Gradnja rastlinjaka v industrijski coni Vudina v Veliki Polani se je prevesila v zadnjo tretjino. Dela tečejo po načrtu, prve sadike paradižnika bodo v rastlinjaku, ki bo stal na 2,4 hektarja površine, posadili predvidoma v drugi polovici oktobra.
 
 
Rastlinjak gradi podjetje Friško, katerega ustanovitelj je družba Paradajz iz Renkovec. Pridelovali bodo predvsem različne sorte malega paradižnika, saj je po dosedanjih izkušnjah na tem geografskem območju tega mogoče pridelovati tudi pozimi. Poskusno bodo zasadili še nekaj sadik debelejših sort paradižnika, saj želijo preveriti, ali bi se z dodatnim osvetljevanjem in podaljševanjem dneva v zimskem času obnesla tudi pridelava teh sort.
 
Z zimsko pridelavo se bo torej ponudba paradižnika Lušt razširila na vse mesece v letu, česar do zdaj ni bilo. Z zagonom nove pridelave bo zaposlitev dobilo od 20 do 25 delavcev, nekaj jih že usposabljajo. Vrednost naložbe je dobrih šest milijonov evrov, v njej pa je zajet sistem pridobivanja energije za osvetljevanje in ogrevanje rastlinjaka s plinsko kogeneracijo in ne z izkoriščanjem geotermalne energije.
 
"Plin v primerjavi z geotermalno energijo ni finančno ugoden energent, vendar smo se zanj odločili zaradi številnih težav, ki jih imamo ves čas z geotermalno energijo v Renkovcih," je za portal Vestnik povedal prokurist Kristjan Magdič. Zadnja je povezana z vlogo za izkoriščanje dodatnih količin vode.
 
Kot smo pri reviji InStore uspeli izvedeti od enega izmed delavcev, bo celotna pridelava slonela na naravni proizvodnji, brez kemičnih sredstev. "V Renkovcih, kjer je obstoječ nasad, je pridelava 58 kg na kvadratni meter. Na Nizozemskem je številka sicer višja in meri 90 kg/m2, ampak tam imajo paradižnik slabše kakovosti. Tu v Veliki Polani bo poleg paradižnika uspevala tudi ostala zelenjava," smo izvedeli.

Nazaj
 


 
 
 
back to top