IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Petek, 10.04.2020 || Spar, Eurospin, E.Leclerc, Lidl in tudi Hofer spremenili delovni čas  |  Mobilna denarnica mBills širi virus dobrodelnosti   |  Obeta se prepoved uživanja psov in mačk  |  Na pomoč hmeljarjem prihaja 193 romunskih delavcev  |  Upokojenci morajo starost ob vhodu v trgovino dokazovati z dokumentom  |  Lastnik Amazona ostaja najbogatejši zemljan  |  Aldi uvedel napravo za preštevanje strank v trgovinah  |  Voka Snaga odpira zbirni center Barje   |  Na Zeleni tržnici možen nakup kar iz avtomobila ("drive in")  |  Poenostavljeni mariborski spletni nakupi franšize Tuša   |  Nova storitev Konzuma:""Pokupi"  |  Žito za lepše praznike podarilo tono velikonočnih potic  |  OZS s predlogom za vnovični zagon nekaterih dejavnosti  |  V Hisense Gorenje odštevajo ure do (novega) začetka  |  Jezerškova z nasveti za peko potice jutri na FB  |  WTO zaradi pandemije pričakuje skoraj tretjinski upad svetovne trgovine  |  Union z novo strategijo in vizualno podobo ter osveženo ponudbo  |  PU z novo vizualno podobo ter osveženo ponudbo   |  X5 Retail manjšo gnečo izkoristil za lansiranje samopostrežnih blagajn  |  Heinekenu prodaja v prvem četrtletju nazadovala za 2 odstotka  |   ||
   

Slovenija: Odličnost ekološkega medu potrjena na ocenjevanju v Italiji

19.02.2020
Že tradicionalno mednarodno ocenjevanje ekološko pridelanega medu BiolMiel je potekalo konec lanskega leta v italijanskem Belforte all’Isauro. Dogodek organizira italijanski konzorcij za ekološko pridelavo in pridelke Biol Italia v partnerstvu z raziskovalnim centrom za čebele in čebelje pridelke CREA iz Bologne, pod pokroviteljstvom italijanskega kmetijskega ministrstva.
 
 
Med do sedaj največjim številom sodelujočih vzorcev medu, 223, iz osmih držav, so s petimi vzorci sodelovali tudi slovenski ekološki čebelarji Endovital (Vesna Fabjan Bremec), Miha Bizovičar, Čebelarstvo Bojan Pavlin, Uroš Rudolf in Peter Malenšek.
 
Z vzorci kostanjevega, lipovega in gozdnega medu so se potegovali za zlato ali srebrno priznanje v ustrezni kategoriji (vrsti) medu med skupno 98 vzorci različnih nektarnih vrst, 44 vzorci maninega medu oziroma 81 vzorci cvetličnega medu, ki so ustrezali dodatnemu pogoju za ocenjevanje in sicer da so vsebovali manj kot 18 % vode in manj kot 10 mg/kg hidroksimetilfurfurala.
 
Vzorce je ocenjevala mednarodna senzorična komisija v zasedbi štirih štiričlanskih panelov. Vzorci slovenskega medu so se ponovno izkazali za zelo kakovostne, tako v vidiku senzoričnih lastnosti kot določenih fizikalno-kemijskih parametrih (vsebnost vode in HMF).
 
Vzorec lipovega medu čebelarstva Endovital, Vesna Fabjan Bremec se je v seštevku točk za senzorično kakovost uvrstil na absolutno drugo mesto med ocenjenimi vzorci in prvo med vzorci lipovega medu. Poleg njega sta zlato priznanje BiolMiel Quality, s katerim so nagrajeni vzorci, ki dosežejo vsaj 90 od 100 točk, prejela še vzorca kostanjevega medu čebelarjev Mihe Bizovičarja in Petra Malenška.
 
Skupno je bilo podeljenih 136 zlatih in srebrnih priznanj BiolMiel Quality. Najvišjo senzorično oceno med vzorci vrstnega medu je prejel italijanski kostanjev med (ESA Società Agricola, Umbrija), pred že omenjenim slovenskim lipovim medom in italijanskim kostanjevim medom (Apicoltura Zipoli di Balarini Ancilla, Lombardija).
 
Med vzorci cvetličnega medu sta se na prvo in tretje mesto uvrstila vzorca iz Grčije in na drugo vzorec iz Italije. Rezultati so dostopni na spletni strani. Priznanja BiolMiel so edinstvena v evropskem prostoru in so namenjena izključno medu visoke kakovosti iz ekološke pridelave.
 
Senzorična kakovost ekološko pridelanega medu tudi v Sloveniji ni dobro poznana, predvsem pa ne prepoznana, saj tak med lahko sodeluje le na ocenjevanjih medu skupaj s konvencionalno pridelanimi vzorci, kjer se njegova vrednost na račun načina pridobivanja seveda ne izpostavlja posebej. Zahteve glede senzorične kakovosti ekološko pridelanega medu se pri tem prav nič ne razlikujejo od zahtev, ki sicer veljajo v senzorični analizi medu.
 
Foto in tekst: ČZS

Nazaj
 


 
 
 
back to top