IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Četrtek, 29.09.2022 || V jesenskem tednu restavracij tokrat 107 sodelujočih restavracij  |  Lidl bo imel logistični center v Kumanovu  |  Menedžerja leta 2022 sta Blaž Brodnjak in Sabina Sobočan  |  Septembra z rekordno 10-odstotno inflacijo  |  Pri popisih cen živil bodo sodelovali tudi trgovci  |  Tuš v Nami odprl "Gourmet & delikateso", Ana Roš 7.oktobra pekarnico   |  29. september - mednarodni dan ozaveščanja o odpadni hrani in izgubah hrane  |  Barcaffè znova z nazivom Superbrands Slovenija  |  Hofer z atraktivno ponudbo dostave  |  Pepsi lansiral omejeno serijo pijač S'mores z različnimi okusi  |  DZ prek predloga novega zakona o varstvu potrošnikov  |  Stavka zaradi naraščajočih cen  |  Prodaja v trgovinah po šestih mesecih upadla  |  Marks & Spencer z novo ponudbo vegetarijanskih obrokov  |  Uradna otvoritev Tuš "gourmet & delikatese" v Nami  |  Cena za hektar njive lani presegla 22.000 evrov  |  Gospodarsko razpoloženje najslabše v skoraj dveh letih  |  Lani vsak Slovenec zavrgel 68 kilogramov hrane  |  Podjetja še bolj zadržana pri zaposlovanju  |   Gazprom zažugal z neizpolnjevanjem obvez do Naftogaza  |   ||
   

Slovenija: Nov razpis za izbor najbolj inovativnih živil leta 2023

23.06.2022
Inštitut za nutricionistiko (IN) je objavil nov razpis za izbor najbolj inovativnih živil, proizvedenih v Sloveniji in uvedenih na tržišče v zadnjem letu. IN je razglasil najbolj inovativna živila leta 2022 konec januarja letos. 

vsi2022
Gre za nadaljevanje v letu 2014 začetega projekta, namen katerega je spodbujati slovenske proizvajalce živil pri razvoju novih ali preoblikovanju obstoječih živil, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo in večjo prijaznost potrošniku in okolju, s čimer želimo prispevati k pestrejšemu izboru kakovostnih živil. Posebnost letošnjega razpisa je, da bomo podelili tudi posebni nagradi za polnozrnata živila in za področje trajnosti, npr. za zmanjševanje zavržkov hrane, kratke verige, rastlinska beljakovinska živila ipd. Ta nekomercialni projekt financira Ministrstvo za zdravje in je povsem brez stroškov za podjetja. Pobude za najbolj inovativna živila sprejemamo do 30. novembra 2022 preko spletne strani Inštituta za nutricionistiko. K prijavi so vabljeni tako potrošniki kot proizvajalci živil, od najmanjših turističnih kmetij in živilskih obratov, pa do velikih živilskih podjetij s sedežem v Sloveniji. 

Proizvodnja živil je polna izzivov in številni proizvajalci vlagajo zelo veliko truda v inovativen razvoj novih živil, ki imajo bodisi boljšo prehransko sestavo, vsebujejo manj aditivov, podpirajo zdravje, ali pa druge lastnosti, ki prispevajo k trajnosti, prijaznosti potrošnikom ali okolju, vendar pa verodostojne informacije o takšnih proizvodih pogosto težko pridejo do potrošnika. Tudi domači proizvajalci na tržišče lansirajo vrsto novih inovativnih živil, tudi takšnih z zelo izboljšano prehransko sestavo, ki pa v hudi mednarodni konkurenci pogosto težko preživijo. Domači proizvajalci pogosto nimajo zadostnih oglaševalskih sredstev, da bi takšna inovativna živila in njihove prednosti uspešno predstavili potrošnikom, da bi prodaja omogočila rentabilno proizvodnjo takšnih živil. Prof. dr. Igor Pravst, Inštitut za nutricionistiko: "Da bi spodbujali inovativnost pri razvoju živil med domačimi proizvajalci in na ta način potrošnikom zagotovili pestrejši izbor kakovostnih živil, smo na Inštitutu za nutricionistiko v letu 2014 začeli z izborom najbolj inovativnih živil. Projekt je bil že v preteklih letih zelo uspešen, tako da smo v začetku letošnjega leta javnosti lahko predstavili že osmi sklop najbolj inovativnih živil v različnih skupinah živil. Letošnji razpis je odprt do 30. novembra 2022, na razpisu izbrana najbolj inovativna živila leta 2023 pa bomo javnosti predstavili v začetku prihodnjega leta. Odločili smo se, da bomo ponovno podelili tudi posebno nagrado za najbolj inovativno živilo s področja trajnosti, npr. za zmanjševanje zavržkov hrane, kratke verige, rastlinska beljakovinska živila ipd. Pri vrednotenju trajnosti prehranjevanja se, poleg vpliva prehrane na zdravje, upošteva tudi okoljske vidike proizvodnje živila. Med pomembnejšimi stebri trajnostnega načina prehranjevanja je skrbneje načrtovana prehrana, ki omogoča zmanjševanje zavržkov hrane, ter zagotavljanje pestre in uravnotežene prehrane, v kateri imajo zelo pomembno mesto živila rastlinskega izvora, katerih pridelava ima manjši vpliv na okolje."
 
V letošnjem letu nadaljujemo tudi s pred dvema letoma začeto pobudo za najbolj inovativno polnozrnato živilo. Doc. dr. Anita Kušar, Inštitut za nutricionistiko: "Pomembna vloga prehranske vlaknine v varovalni prehrani in veliko zanimanje za polnozrnate izdelke v preteklih dveh letih je botrovalo odločitvi, da s pobudo nadaljujemo. Ob tem hkrati opozarjamo tudi na druge dejavnike varovalne prehrane, ki naj temelji na energijsko redkih in hranilno bogatih živilih, ki so pestro kombinirana v primerno velike obroke, da telesu nudijo ustrezne količine hranil. Uravnoteženo prehranjevanje spodbuja tudi država z različnimi ukrepi znotraj Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015–2025. Med dvanajstimi priporočili, ki vodijo do zdravega prehranjevanja, posebej izpostavljene tudi prehranske vlaknine, katerih vključevanje v prehrano je potrebno pospeševati, saj jih Slovenci zaužijemo v premajhnih količinah. Rezultati nedavne nacionalne raziskave SI.Menu o prehranskem vnosu vlaknin med prebivalci Slovenije kažejo, da je vnos prehranske vlaknine pri večini prebivalcev Slovenije trenutno bistveno nižji od priporočil. Ugotovili smo namreč, da kar 90 % prebivalcev dnevno zaužije manj od priporočenih 30 g prehranske vlaknine. Ustrezen vnos vlaknine ima dokazano ugoden vpliv na prebavo, hkrati pa se na ta način zmanjša tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni in sladkorne bolezni tipa 2. Ključni viri prehranske vlaknine v prehrani so zelenjava in stročnice, sadje ter polnozrnati žitni izdelki."
 
Pobude za izbor najbolj inovativnih živil lahko podajo tako potrošniki (info@nutirs.org) kot tudi sami proizvajalci živil preko spletne strani Inštituta za nutricionistiko (https://www.nutris.org/inovativna-zivila/novice/razpis-inovativna-zivila-leta-2023). Vsak proizvajalec lahko predlaga tri inovativna živila po lastnem izboru, medtem ko potrošniki lahko predlagajo tudi več različnih živil. Doc. dr. Anita Kušar, vodja projekta, Inštitut za nutricionistiko: "Pri izboru bomo upoštevali najrazličnejše vidike inovativnosti, predvsem pa posebnosti v sestavi z namenom doseganja ugodne prehranske sestave. Zaradi načina izbora bodo iz ocenjevanja izločena prehranska dopolnila, alkoholne in žgane pijače ter živila z visoko vsebnostjo maščob, predvsem nasičenih, sladkorjev, soli in vsebnostjo drugih snovi, katerih uživanje je potrebno omejevati."
 
Tudi tokrat bodo proizvajalcem izbranih živil omogočili, da bodo informacijo o prejetem priznanju prosto komunicirali v javnosti, tako na označbah kot predstavitvah živil, brez kakršnih koli dodatnih stroškov.

Dodatne informacije: 
Besedilo razpisa:
https://www.nutris.org/inovativna-zivila/novice/razpis-inovativna-zivila-leta-2023
Informacije o projektu in nagrajencih prejšnjih razpisov:
https://www.nutris.org/inovativna-zivila
 

 


Nazaj
 
 
 
 
back to top