IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sobota, 24.02.2018 || Lanska suša povzročila za 65,3 milijona evrov škode  |  Dm postavlja novo strategijo  |  "Coop Swiss" podpira organsko  |  Pridružite se nam na marčevskem največjem dogodku za hotelirje v Srbiji!  |  Waitrose predstavlja linijo Good Health  |  Biedronka z linijo goBIO  |  Rekordni poslovni rezultati za Henkel  |  Slavonski kulen iz CM bo postal kulen z dežele  |  Mastercard: "Kupci pripravljeni na plačevanje z nosljivimi napravami"  |  Natisnjena 62. številka revije InStore že na poti k naslovnikom  |  Zadruge v odkup preostale dobre četrtine Mlekarne Celeia  |  Plenković napovedal položaj Agrokorjevega (namestnika) pooblaščenca za naslednji teden  |  Od srede nova dm prodajalna v Ajdovščini  |  Vinagov kompleks še vedno ni našel kupca  |  Počivalšek za Bloomberg: "Za Mercator je več zanimanja"  |  V Dublinu včeraj in danes okrogla miza o trgovini v prihodnosti  |  Marca prihaja trgovina Sweet Tooth za ljubitelje sladkarij  |  Walmart z manjšim dobičkom, a višjimi (minimalnimi) plačami   |  DIA s prodajo v višini desetih milijard evrov  |  Majid Al Futtaim odpira še sto objektov pod franšizo Carrefour  |   ||
   

Slovenija: Najboljša inovacija študentov Ecotrophelia...

13.09.2017
Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS-ZKŽP) je razglasila zmagovalce natečaja Ecotrophelia Slovenija 2017. Na letošnjem tekmovanju se je pomerilo 7 ekip študentov, zmagala pa je skupina, ki je razvila izdelek "ON MY WHEY" - probiotični sadno-mlečni napitek na osnovi sirotke, obogaten s prosom v treh različnih okusih.

Glavni cilj tekmovanja Ecotrophelia Slovenija s področja inovativnosti v živilskem sektorju je spodbujanje kreativnosti, inovativnosti, razvoja novih živilskih proizvodov, timskega dela, predvsem pa razvoja kadrov in kompetenc. Tekmovanje povezuje slovensko živilskopredelovalno industrijo s fakultetami in raziskovalci.
 
Gre za dragoceno praktično izkušnjo, saj imajo študentje možnost razviti inovativen živilski izdelek z združevanjem kompleksnih elementov razvoja (tehnološki, senzorični, proizvodni, zakonodajno-pravni, finančni, okoljski in trženjski) že v času študija. Na ta način je projekt popolnoma skladen z akcijskim načrtom strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva SRIP HRANA.

Nacionalna ocenjevalna komisija v sestavi: Marjana Dermelj (Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko), Anita Jakuš (Zadružna zveza Slovenije z.o.o.), Darja Jamnik (Mercator-Emba d.d.), Dorijan Maršič (Univerzitetni inkubator Primorske d.o.o.), Blaža Nahtigal (Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin), Igor Pravst (Inštitut za nutricionistiko), Simona Rataj (GZS -Tehnološki razvoj in inovativnost) in Tatjana Zagorc (GZS-ZKŽP; predsednica ocenjevalne komisije) je ocenila 7 izdelkov.
 
Nacionalna ocenjevalna komisija je naj eko-inovacijo opredelila na podlagi ocen javnega nastopa, predstavitve projekta, strukture in vsebine pojasnjevalno–tehničnega dosjeja ter nenazadnje na podlagi senzoričnih lastnosti izdelka. 

Za najboljšo eko-inovacijo je bil letos razglašen izdelek z imenom "ON MY WHEY," izdelek iz lokalno pridelanih in certificiranih ekoloških sestavin najvišje kakovosti. Glavno sestavino izdelka predstavlja sirotka, ki vsebuje pomembne aminokisline in ima zaradi tega visoko biološko vrednost beljakovin. Sirotka je obogatena s prosom, ki vsebuje vitamine iz skupine B, nenasičene maščobne kisline ter minerale. Izdelek je na voljo v treh različnih okusih – borovnica, malina ter gozdni sadeži.
 
Izdelek je pakiran v priročno embalažo – blazinico ("pouch"), ki je enostavna za uporabo ter hkrati naravi prijazna, saj vsebuje biopolimerno plast, narejeno iz sirotke, ki preprečuje prehod kisika. 
 
Drugo mesto je zasedel izdelek z imenom β-GUT – prigrizek z visoko vsebnostjo prehranskih vlaknin, ki ne vsebuje maščob in soli;  tretje mesto pa je zasedel izdelek z imenom RAVILICIOUS – ravioli v dveh različnih okusih (paradižnik-malina in gobe-pehtran), z dodatkom oljčnih tropin in vitamina B12. 

Ecotrophelia Slovenija je tudi letos potrdila svoj pravi namen – biti in ostati valilnica idej in mladega nadobudnega kadra. Zaznamovalo jo je rekordno število sodelujočih interdisciplinarnih ekip študentov treh slovenskih univerz, izvirnost pri oblikovanju imen blagovnih znamk, razvoj izdelkov v skladu z glavnimi trendi povpraševanja potrošnikov po hrani (zdravje, ekologija, poreklo, priročnost) ter timsko delo.
 
Študenti so pri razvoju novih živilskih izdelkov razmišljali zelo inovativno, izhajali so namreč iz obstoječih procesov v živilstvu in dokazali, da razumejo pomen ponovne uporabe stranskih proizvodov, ki nastanejo pri predelavi in pridelavi hrane. Letos je vsekakor izstopala podjetniška žilica in dodelanost nastopov pred strokovno in širšo javnostjo.

Z izdelkom ON MY WHEY bo ekipa študentov v sestavi: Sabina Vrecl, Neža Miklavič, Gregor Sok, Nina Ogorevc in Lea Prelovšek, pod mentorstvom  Aleša Kuharja z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani zastopala Slovenijo na evropskem tekmovanju Ecotrophelia Europe 2017, ki bo potekalo novembra v času sejma Food Matters Live v Londonu.


Nazaj
 


 
 
 
back to top