IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Torek, 06.12.2022 || Zaradi sankcij Zahoda v legalizacijo kriptovalut  |  Ameriške tovarne oktobra z rastjo naročil  |  V devetih mesecih zbrali 7,2 milijona ton odpadkov  |  Otroški kirurgiji UKC Maribor so v Sparu priskrbeli nove pižame   |  Polovica prebivalcev bo za praznične nakupe namenila manj kot 100 evrov  |  Mlinotest z mojstri peke širi dobrodelnost  |  Glovo je zagnal program Glovo Local za pomoč malim podjetjem v času gospodarske krize  |  Na tržnicah je prepovedano prodajati cigarete  |  Obeta se novo podaljšanje dovoljenja za prodajo glifosata   |  Raziskava:"E-commerce Report 2022"  |  Sejem 14. Informativa bo 20.in 21.januarja 2023  |  Inflacija prvič po več kot enem letu nižja  |  Rusija požela skoraj 6 milijonov ton ukrajinske pšenice  |  Eurospin:" Radi delamo, radi živimo" (VIDEO)  |  Zbornica industrije sejmov in srečanj z iskanjem rešitev  |  Citypark obiskal znameniti Coca-Cola tovornjak  |  Doppelleu Boxer AG izdeluje nadomestek za meso iz stranskih proizvodov piva  |  Pod Unescovo zaščito odslej tudi bageta  |  Dnevnik:"Diskontni trgovci dobivajo tekmo"  |  Spletne strani ali aplikacije javnih ustanov uporablja skoraj tri četrtine prebivalcev  |   ||
   

Slovenija: Na festivalu penin slavila rebula iz kleti Silveri

27.12.2019
Portoroško popoldne na praznični Dan samostojnosti in enotnosti, letos je minilo v suhem in prijetnem vremenu, je že osmo leto zaznamoval mednarodni festival penin, ki ga družno prirejajo tamkajšnje turistično združenje, hotel Kempinski Palace in Društvo vinarjev slovenske Istre.
 
 

Na festivalu se je predstavilo 42 vinarjev iz petih držav. V okušanje je bilo ponujenih kar približno 120 penin iz vseh slovenskih vinorodnih okolišev, nekaj pridelovalcev je bilo iz Hrvaške in Italije, uvozniki so predstavili šampanjce Taittinger, Bollinger in Laurent-Perrier, iz Avstrije pa so bili stari znanci iz kleti Szigeti, poročajo Primorske novice.

Najvišje priznanje festivala, Naj penina Portoroža 2019, je tudi letos ostalo na Primorskem. Za svojo penino Blanc de Blancs, pridelano po klasični metodi, ga je dobila briška klet Silveri. Vodita jo Tadej in Taras Gašparin, mlada generacija v družini, ki je gostiteljica tudi v restavraciji Pikol v Rožni dolini.
 
Če je Blanc de Blancs v Šampanji izključno chardonnay, je v Brdih to rebula. V penini so združena osnovna vina s treh leg, z eleganco in strukturnostjo pa je v izteku leta navdušila že več komisij. "Zelo smo zadovoljni, da je naša nova penina naletela na tako izvrstne odmeve, tudi zato, ker gre za najbolj polnokrvno ekspresijo Brd,” je za Primorske novice poudaril Tadej Gašparin.

Portoroško ocenjevanje, ki ga je v imenu Slovenskega reda vitezov vina vodil dr. Mojmir Wondra, je namenilo kar 24 peninam zlate medalje, v svojih kategorijah pa sta posebni priznanji prejeli še zlata radgonska penina rose selection 2017 Radgonskih goric in Capris refošk iz kleti Vinakoper med rdečimi penečimi vini.


Nazaj
 
 
 
 
back to top