IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sobota, 21.09.2019 || Danes odprli 186. Oktoberfest  |  NA KRATKO: Novo pri trgovcih s celega sveta...  |  Aldi kupuje trgovine Leader Price (Casino)?  |  Continente preizkuša nove proizvode  |  Novi ljudje v Fortenovi Grupi  |  V slabem mesecu trije novi supermarketi Franca v Podgorici   |  Pivnico pri PU v Tivoliju bo od novembra upravljalo podjetje Jezeršek gostinstvo  |  ZANIMIVOST: Za 1 kg kaviarja iz polžev do 3000 evrov  |  Kampanja za potrošnike:"Imaš prav", se je predstavila   |  Rogljeva druga na regionalnem tekmovanju Barcaffè Barista Cup   |  Poročilo vlade o stanju kmetijstva, živilstva, gozdarstva in ribištva v letu 2018  |  Včeraj odprli nov Lidl v beograjskem (zemunskem) Tošinem bunaru   |  Za manjši Mipovi nepremičnini ni bilo zanimanja   |  Impossible Foods debitira na policah  |  Diskonterja Aldi in Lidl na Otoku še kar napredujeta  |  Po 9.kongresu kozmetike in velnesa v Ljubljani  |  Kioskom dovoljena prodaja živil do 300 gramov  |  V Ljubljani poteka Barcaffè Barista Cup finale  |  Coca-Cola HBC (spet) najbolj trajnostno usmerjena družba za prodajo pijač   |  Danes dražba za zadnje Mipovo premoženje  |   ||
   

Slovenija: Na Veliki planini včeraj dan trniča

04.08.2019
Na Veliki planini pred Preskarjevim muzejem je včeraj od 11. do 14. ure potekalo praznovanje dneva trniča, posebnega sira z Velike planine, katerega tradicija sega v 19. in 20. stoletje.
 
Obiskovalci so lahko spoznali postopek izdelave sira, ki ga izdelujejo le redki pastirji, imeli so možnost sir izdelati sami in poskusiti jedi, pri katerih se ta uporablja.

Sir izdelujejo iz skute, smetane in soli, oblikujejo v kepo in osušijo. Okrašen je s posebnimi ornamenti. Zaradi naravnega okusa se trnič uporablja za popestritev različnih jedi, tudi sladic. Uporablja pa se tudi zoren, katerega okus je ostrejši in žlahtnejši.


Nazaj
 


 
 
 
back to top