IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sobota, 29.02.2020 || NA KRATKO: Novo pri svetovnih trgovcih...  |  Voli z naložbami v kmetijsko proizvodnjo za 2,38 milijona evrov (VIDEO)  |  Mimovrste jutri s prvo "fizično" trgovino  |   Mlekarna Celeia lani odpustila več kot 20 delavcev   |  Slovenkam oblikovalske nagrade v New Yorku   |  Muhtar Kent iz Coca-Cole 4.marca na IEDC-Poslovni šoli Bled  |  Začela se je (petnajsta) akcija 40 dni brez alkohola   |  Don Don lani ustvaril 35 milijonov evrov prihodkov  |  Coty imenoval novega izvršnega direktorja  |  Nemški mediji: "Aldi Süd in Aldi Nord se združujeta!"  |  V hipermarketu Mercator Novi Beograd opravili prvo instant plačilo   |  Nutrisslim predstavil linijo kašic za otroke  |  Velika vlaganja v Mimovrste, največjo spletno trgovino   |  Dvořáková: "Slovenija je moja šibka točka''  |  Vrata (tudi) uradno odprla prva fizična trgovina Mimovrste (FOTOREPORTAŽA)  |  Nestle proslavil 15 let poslovanja v Srbiji  |  InStore št. 82 pri prejemnikih  |  Ljudje vsako leto zavržemo 1,3 milijarde ton hrane  |  ZANIMIVOST: Pomanjkanje spanca povezano s potrebo po sladkem  |  Badel 1862 lani ustvaril 5 milijonov evrov dobička  |   ||
   

Slovenija: Na Veliki planini včeraj dan trniča

04.08.2019
Na Veliki planini pred Preskarjevim muzejem je včeraj od 11. do 14. ure potekalo praznovanje dneva trniča, posebnega sira z Velike planine, katerega tradicija sega v 19. in 20. stoletje.
 
Obiskovalci so lahko spoznali postopek izdelave sira, ki ga izdelujejo le redki pastirji, imeli so možnost sir izdelati sami in poskusiti jedi, pri katerih se ta uporablja.

Sir izdelujejo iz skute, smetane in soli, oblikujejo v kepo in osušijo. Okrašen je s posebnimi ornamenti. Zaradi naravnega okusa se trnič uporablja za popestritev različnih jedi, tudi sladic. Uporablja pa se tudi zoren, katerega okus je ostrejši in žlahtnejši.


Nazaj
 


 
 
 
back to top