IN STORE in your country:
|
|
![]() |
SLOVENIJA | Sreda, 27.01.2021 | || | || |
Slovenija: Ministrica Aleksandra Pivec obiskala pekarno Žita v Mariboru22.05.2020
Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je včeraj obiskala največjo Žitovo pekarno v Mariboru. Med obiskom je izrazila pohvalo pekarski panogi za nemoteno samooskrbo v času epidemije.
![]() "Pozdravljamo dosedanje vladne zakonske pakete za blažitev posledic
korona ukrepov ob epidemiji. Ti so našemu podjetju delno pomagali prebroditi to
obdobje na področju prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje,
pokrivanja bolniških nadomestil do 30 dni in refundacije kriznega dodatka
invalidom. Prav tako tudi ukrep financiranja skrajšanega delovnega časa v
sklopu 3. protikorona paketa. Vendar imamo kot podjetje in panoga še veliko
izzivov in pri njih pričakujemo posluh, tako pri vključitvi razvojno in izvozno usmerjene pekarske
panoge, kot pomembnega člena v prehrambni in samooskrbni verigi v prihodnjo
strategijo razvoja kmetijstva, kot pri
podpori ministrstva s sredstvi za promocijo v pekarstvu, ter tudi pri vsaj delni nadomestitvi stroškov za
zdravstveno zaščito, transport delavcev in podobnih nastalih stroških, ki smo
jih bili deležni v panogi v času epidemije," je ob včerajšnjem obisku ministrice za
kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandre Pivec v Žitovi proizvodnji na
lokaciji v Mariboru izpostavil direktor Skupine Žito in predsednik sekcije za
pekarstvo pri GZS Janez Bojc.
Ministrici je med drugim predstavil potek dela v proizvodnih enotah
Žita (teh je kar 16 po celi Sloveniji), kjer delo v času epidemije ni zastalo,
temveč je v njih ves čas več kot 1000 Žitovih zaposlenih skrbelo za nemoteno
oskrbo slovenskega trga z osnovnimi prehrambnimi izdelki. Kljub temu, da je v
tem času cena surovin naraščala, prav tako transportni stroški, v Žitu cen živilom
niso dvigovali.
Pivčeva je ob robu obiska izpostavila, da so v teh
izrednih razmerah, v katerih so bili pogoji dela posebej zahtevni, zaposleni v
pekarski industriji, na čelu s podjetjem Žito kot največjim podjetjem v panogi,
odigrali pomembno vlogo v času ukrepov, saj je bila oskrba prebivalcev z
osnovnimi živili v trgovinah ves čas nemotena.
"Delo v večih izmenah, prilagoditve proizvodnje potrebam in
zagotavljanje nemotene oskrbe ravno v teh razmerah kaže na strateški pomen
pekarskega sektorja znotraj slovenske agroživilske panoge in tako ga je
potrebno tudi obravnavati. Kot inovativna, konkurenčna, razvojno usmerjena veja
prehrambne industrije, ki uspešno prodira tudi na tuje trge, ima pomemben
multiplikativen učinek tudi na kmetijstvo, zato je prav, da ji na ministrstvu
in v vladi prisluhnemo tudi v sklopu tretjega zakonodajnega paketa za blažitev
posledic korona ukrepov. Samozadostnost in skrb za samooskrbo sta kot postulata
pomembno dodatno vzniknila ravno v času korona ukrepov, pri čemer sta se
prehrambna in v njej pekarska dejavnost pokazali kot pomemben most med
kmetijskimi ukrepi in razmislekom o podpori proizvodnje v tej panogi v
prihodnje," je še dejala ministrica.
![]() Ob tem je dodala, da MKGP spodbuja
vzpostavitev sheme kakovosti IK (Izbrana kakovost), s katero bo lahko ministrstvo
izvajalo promocijske aktivnosti tudi za pekarski sektor. Dodala je tudi, da
tudi podjetja v sektorju pekarstva lahko
koristijo vse ukrepe za pomoč gospodarstvu iz prvega in drugega paketa
pomoči kot posledica epidemije COVID-19.
V 8-ih Žitovih pekarnah po Sloveniji letno spečejo 24.000 ton
kruha in 7000 ton pekovskih izdelkov. Pred kriznimi razmerami in epidemijo so
dnevno do kupcev pripeljali nekaj več kot 100 ton svežih, najkakovostnejših
pekarskih proizvodov, ki jih Žitovi peki naredijo večinoma ročno.
Prodaja javnim porabnikom in gastro kupcem (HORECA) predstavlja pomemben,
skoraj petinski delež skupne prodaje v Žitu/Podravka Slovenija. Ob zaprtju šol,
vrtcev in hotelov ter restavracij in menz so bila vsa ta naročila v celoti
odpovedana. Tako so v Žitu v času izrednih razmer zaradi koronavirusa dobavili
kar 50 % manj svežega kruha in peciva
kot v istem obdobju lani.
"V Žitu smo se tej situaciji delno
prilagodili tudi tako, da smo na trg lansirali naše najbolj priljubljene in prepoznavne kruhe (Jelenovega
temnega in belega, Stoletnega in Hribovca) v pakirani obliki, ovite v zaščitno
folijo, s čimer kupcem omogočamo nekoliko
daljše shranjevanje kruha doma in dodatno svežino več dni. Na police trgovin v
Sloveniji prihajamo tudi z novo linijo brezglutenskih kruhov BeFree,ki so spečeni na prodajnem mestu v
posebni embalaži in so tako zaščiteni pred vsemi vplivi iz okolja ter hkrati
kar najbolj sveži. Svoje najboljše
pekovske izdelke pa bomo že konec maja ponudili v zamrznjeni obliki.
Kupci bodo zamrznjen Žitov kruh kupili v trgovini, ga doma dopekli v pečici in v nekaj minutah imeli na svojih
mizah pravkar pečen svež Žitov kruh. Vrhunsko kakovost naših pekovskih
izdelkov zagotavljamo z več kot 70-letno
tradicijo in številnimi prejetimi odličji in priznanji," je pojasnil Rok Cankar, direktor marketinga za
pekarstvo v Žitu.
"Navkljub številnim prilagoditvam v proizvodnji, velikim naporom in
zakonskim ukrepom v času krize zaradi epidemije, padcu prodaje pri svežem
programu ne moremo zlahka sami kljubovati, zato pričakujemo podporo in
partnerstvo države pri promociji porabe svežih pekovskih izdelkov in vsaj delni
povrnitvi nastalih dodatnih stroškov v času epidemije," je za konec povedal Bojc. Nazaj
|
|
|