IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Torek, 26.10.2021 || Dnevnik:"Na obzorju novi lastniki Mercatorja"  |  Haier odslej tudi v Sloveniji  |  Varjenje "rdečega" piva kmalu v Laškem  |  Gerd Chrzanowski prevzema naloge šefa Schwarz grupe  |  Nov Univerexport v Beočinu  |  Podgoršek na konferenci Treh morij poudaril pomen večje proizvodnje beljakovin  |  Nova pravila EU bodo povzročila dvig cen  |  Evropski simpozij hrane med 6.in 8.novembrom v Ljubljani  |  V četrtek Akademija strojništva 2021  |  Nov Maxi supermarket v Subotici  |  Spar Slovenija podaril tono hrane za reševalne in terapevtske živali  |   Žabka preizkuša Jush aplikacijo za dostavo na dom  |  Odprta kuhna se poslavlja, prihodnje leto jubilejna sezona  |  16. razpis za nacionalne štipendije L'Oréal-Unesco  |  8. FMCG Retail Summit revije InStore v Beogradu (do 1.novembra cenejše prijave)!  |   Kmalu še dve odprtji Lidla in sicer v Kruševcu in Bački Palanki  |  Sadje bo v ospredju letošnjega tradicionalnega slovenskega zajtrka  |  Dogajanje na Expu v znamenju EU  |  Ifo:"Razpoloženje v gospodarstvu krojijo težave v dobavnih verigah"  |  Na Gospodarskem razstavišču potekal sejem Narava-zdravje  |   ||
   

Slovenija: Michelinove zvezdice pomembne na poti okrevanja po koronski krizi

24.09.2021
Michelinove zvezdice so lani spodbudile zanimanje za nagrajene slovenske restavracije in njihove kuharske mojstre. Tako so jim pomagale tudi skozi zahtevno koronsko obdobje, je bilo slišati na slovesnosti ob razglasitvi nagrajencev leta 2021.

Slovenija postaja prepoznavna gastronomska destinacija v Evropi in v svetu, meni Zdravko Počivalšek.
           
"V gastronomiji je vse v glavi in poznavanju vsega, kar imaš okoli sebe. V tem dolgem zaprtju, ki je bilo absolutno predolgo, smo imeli dovolj časa, da smo se posvetili vsemu, kar raste okoli nas, in se osredotočili na mikro okolje," je na slovesni podelitvi nagrad v Cankarjevem domu v Ljubljani dejala edina prejemnica dveh Michelinovih zvezdic pri nas Ana Roš iz Hiše Franko. "Ta trenutek menim, da je meni Hiše Franko najboljši doslej," je dejala in dodala, da so v restavraciji tudi dodatno zaposlovali osebje, za katerega so verjeli, da jim lahko pomagajo še izboljšati ponudbo.

V izjavi za medije je Roševa med drugim poudarila, da v Hiši Franko nenehno iščejo, razmišljajo, zato so hiša, hrana, vino in servis vsako leto boljši. Je pa poudarila, da je po epidemiji covida-19 situacija v gostinstvu "težka, zlasti kadrovsko".

Pri tem je izpostavila pomen spoštovanja vseh ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. "Pri nas smo vsi cepljeni, vključno z mojimi otroci. Pazimo nase in na goste, zelo striktno uporabljamo maske, tudi v zunanjih prostorih, in preverjamo covidna zelena potrdila. Radi bi ostali zdravi, s tem ustvarili zdravo okolje tudi za goste in postali dokaz, da se je gostinstvu zgodila krivica, ker smo bili zaprti 19 mesecev, z izjemo nekaj tednov," je še dejala.

Luka Košir se je z Gostiščem Grič letos prvič okitil z Michelinovo zvezdico. Prejem nagrade ga je, kot je povedal, presenetil, prepričan je, da bi si zvezdico zaslužili še mnogi drugi kuharski mojstri. "Vsak kuhar razmišlja v smeri napredka, vprašanje pa je, kdaj bo Michelin to prepoznal. Generalno se mi zdi, da smo vsi na zelo dobri poti," je dejal.

Košir vseeno poudarja, da zvezdica nanj ne bo ustvarila dodatnega pritiska. "Imamo zelo trdno filozofijo, kako bomo naprej vodili in razvijali restavracijo. Ne vidim nobenih ovir, da zvezdice ne bi obdržali," je zatrdil.

Razvoj bo v Gostišču Grič sicer usmerjen v še večje vključevanje lokalnih dobaviteljev in pridelovalcev, krepitev sodelovanja z njimi, restavracija pa se trudi biti tudi čim bolj transparentna. "Gost mora začutiti pristnost surovin, čas in prostor, v katerem se nahaja. To je odgovornost, ki jo imamo do gosta, da smo čim bolj iskreni in da gost začuti, da se trudimo, da mu čim bolj ugodimo," je še sklenil.

Po besedah kuharskega mojstra Jorga Zupana iz restavracije Atelje je pri njih po prejemu prve zvezdice lani "čez noč vse eksplodiralo". "Pregorel je telefon, sistem elektronske pošte, gostov je bilo ogromno. To nam je zelo pomagalo, da smo se izvlekli iz krizne situacije po lanskoletnem zapiranju javnega življenja," je povedal.

"Skoraj pregorel" je že med lanskoletno samo podelitvijo prvih Michelinovih nagrad v Sloveniji tudi telefon kuharskega mojstra Uroša Fakuča iz restavracije Dam. Izrazil je zadovoljstvo ob ohranitvi zvezdice, zlasti potem ko zadnje leto in pol "turističnim delavcem in gostincem ni bilo najbolj naklonjeno", je dejal.

"Najpomembnejše je, da ocenjevalci spoznajo konstantnost," je menil Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu. "Pri tem ne govorim le o konstantnosti naše hiše, ampak celotne slovenske gastronomije," je pojasnil in menil, da si slovensko gostinstvo take trenutke, kot je današnja uspešna razglasitev nagrajencev, "resnično zasluži".

Uroš Štefelin iz Vile Podvin je izpostavil pomen povezovanja, tudi z lokalnimi dobavitelji. "To je zadeva, na katero sem res zelo ponosen. Ta zvezdica je tudi njihova; trud kmetov je še vedno podcenjen," je poudaril.

Gregor Vračko iz Hiše Denk je bil v času podelitve zadržan.

"Slovenija že od nekdaj predstavlja dobro gastronomsko regijo; dobro jemo, uživamo in imamo vrhunsko kulinariko in vina," je dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. "Lokalno pridelane sestavine mojstri povežejo s kreativnostjo in drznostjo; rezultati so vrhunske jedi."

Dosežki slovenske kulinarike so prepoznani tudi v tujini, zlasti zahvaljujoč mednarodno priznanim vodnikom, kot je Michelin. "Slovenska kuhinja izraža naš način življenja, ki teži k trajnostnemu in zelenemu, ki je odprt za kreativnost, inovativnost in kakovost. Michelinova priznanja in naziv Evropska gastronomska regija 2021 dokazujejo, da Slovenija postaja prepoznavna gastronomska destinacija v Evropi in v svetu," je dodal minister.

"Tudi letos sijejo zvezdice iz Slovenije na globalnem gastronomskem zemljevidu," pa je dejala direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak. V Michelinov vodnik 2021 je uvrščenih 53 restavracij, od tega šest z eno zvezdico, eno z dvema, sedem z oznako Bib Gourmand in 39 z nagrado krožnik, je spomnila.

Zlasti ponos zbuja dejstvo, da se je vsem obstoječim imetnikom Michelinovih zvezdic iz lanskega leta letos pridružila še ena nova. Slovenija pa se ponaša tudi s šestimi zelenimi zvezdicami za trajnostna prizadevanja v gastronomiji, je izpostavila Pakova.

"Nahajamo se v izjemno zahtevnem obdobju," je v luči globalne pandemije covida-19 poudarila Pakova. Tako je po njenem pomembna zgodba vsake od nagrajenih restavracij in kuharskih mojstrov, "ki se poldrugo leto spopadate z izzivi, a ohranjate optimizem, kakovost, kreativnost".

Gastronomija je eden ključnih produktov slovenskega turizma, je spomnila Pakova. Njeno trajnostno naravnanost spodbuja tudi STO, letos je denimo v zeleno shemo slovenskega turizma vključila gastronomijo, pri čemer je v dobrega pol leta znak Slovenia Green Cuisine pridobilo 30 ponudnikov.

Direktorica STO je poudarila še, da je lanskoletni Michelinov prihod vzbudil veliko pozornosti v domači in tuji javnosti. Razkritje prvega ocenjevanja za Slovenijo je ustvarilo milijonske dosege v medijih in na družbenih omrežjih. Posledica je tudi povečano število rezervacij, medijska pozornost in različna zanimiva sodelovanja, nenazadnje pa tudi povečan obisk nagrajenih restavracij. "Z velikim zadovoljstvom lahko rečem, da se je investicija v Michelinov vodnik izkazala za pravilno," je poudarila Pakova.


Nazaj
 


 
 
 
back to top