Stopnja samooskrbe v bilanci za vino je dosegla 101,4 odstotka, v opazovanem obdobju 2011-2012 pa je prebivalec Slovenije v povprečju popil 39,9 litra vina, podatke razkriva državni statistični urad.

Največji delež v skupni proizvodnji vin je v Sloveniji predstavljala proizvodnja belih vin. V tržnem letu 2011/2012 je ta znašal 70 odstotkov vse proizvodnje vina. Glede na kakovostno razdelitev vin je v opazovanem letu k skupni proizvodnji vina največji delež oziroma 67 odstotkov prispevala proizvodnja vin z zaščiteno označbo porekla. Proizvodnja vin z zaščitenim geografskim poreklom pa je v skupni proizvodnji predstavljala 27 odstotkov.
Statistični urad je začasno bilanco za vino za tržno leto 2011/2012 pripravil v skladu z evropsko uredbo. Ta je določila nove kakovostne razrede vina. Vino se po kakovostnih razredih deli na vina z zaščiteno označbo porekla, vina z zaščitenim geografskim poreklom, sortna vina ter ostala vina, še navajajo z urada.