IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Torek, 11.08.2020 || 29.SOF 10. septembra v skladišču soli Monfort  |  Eurospin prihaja 13. avgusta - najprej v Zadru!  |  PUL okrepila dobiček, zaradi epidemije v prilagoditev proizvodnje in investicij  |  Agencija Spirit prejela 156 vlog za okoli 1,34 milijona evrov sofinanciranja  |  Mercator in Spar ponujata likerje Manner  |  Lidl se preusmerja v segment ekološko pridelanih živil  |  Hisense in Paris Saint-Germain sklenila globalno partnerstvo  |  Spar odprl prve trgovine v Gani  |  V Zadru prvi od stotih najavljenih supermarketov Eurospina  |  Direktor Danoneja: "Srednji sloj potrošnika počasi izginja"  |  Aldi preizkuša avtomat za hrano - Aldimat  |  V boju proti koronavirusu omejujejo čas delovanja barov in restavracij  |  V Parizu obvezne zaščitne maske tudi na prostem  |  Lidl je (drugič zapored) najhitreje rastoče trgovinsko podjetje   |   23. na globalni lestvici digitalne kakovosti življenja  |  Konec avgusta dnevi odprtih vrat kmetij (prijave samo še danes)  |  Izvoz v prvem polletju nižji za 5,6 odstotka  |  Delavci v Tescu podpisujejo peticijo proti čiščenju trgovin  |  Podjetje Coca-Cola HBC kaže znake okrevanja  |  10 milijonov evrov za naložbe v kmetijska gospodarstva  |   ||
   

Slovenija: Janez Hribar predsednik Sveta za varno hrano

02.12.2019
Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec se je v petek udeležila konstitutivne seje Sveta za varno hrano, kjer so člani izvolili predsednika Sveta za varno hrano, prof. dr. Janeza Hribarja, za podpredsednika pa je bil imenovan prof. dr. Igor Pravst.
 
Za sejo predvideno obravnavo ugotovitev komisije za notranji nadzor v zadevi sulfiti v mesnih pripravkih ter delovne skupine o pregledu ureditve in organiziranosti UVHVVR so sprejeli sklep, da se razpravo preloži na naslednjo sejo sveta, ko bodo člani seznanjeni z gradivom.
 
Po seji sveta je ministrica na novinarski konferenci predstavila ugotovitve zgoraj omenjene komisije kot delovne skupine.

Pivčeva (na fotigrafiji na sredini)  je predstavila ključne ugotovitve tako komisije za notranji nadzor v zadevi sulfiti v mesnih pripravkih, kot tudi delovne skupine o pregledu ureditve in organiziranosti UVHVVR.
 
Ministrica je poudarila: "Osnovno načelo, ki ga spoštujem je, da smo postopke, ki jih lahko izvajamo bolje in učinkoviteje, dolžni izboljševati. Napori vseh deležnikov v agroživilski verigi pri zagotavljanju varne hrane morajo v prvi vrsti ščititi varstvo potrošnikov, njihovo zdravje in njihove pravice. Kot ministrica tega ministrstva se čutim soodgovorna, da postopke, ki so v pristojnosti MKGP, izvajamo učinkovito in optimalno."

Ministrica je poudarila tudi to, da jo je zadeva v zvezi z nadzorom nad sulfiti resno zaskrbela, zato je odredila notranji nadzor, s ciljem pridobitve jasnih in nedvoumnih dejstev o vseh postopkih v zvezi s tem. Zagotavljanje varne hrane in krme je zelo kompleksna naloga, zato morajo na tem področju sodelovati različne stroke, saj se le tako doseže pokritost vseh vidikov ter učinkovito obvladovanje vseh dejavnikov tveganj.

Podrobneje je ugotovitve Komisije za izvedbo nadzora v zadevi aditivov v mesnih pripravkih in obveščanjem potrošnikov je predstavila vodja komisije, mag. Saša Dragar Milanovič. Popravljalni ukrepi z roki za izvedbo se nanašajo na nujno in takojšnjo odzivnost na prijave potrošnikov, čigar obravnava mora biti v skladu s kriteriji glede možnega škodljivega vpliva na zdravje. Enako pomembno je pravočasno in ustrezno obveščanje tako javnosti kot ministrice. Posebej je potrebno izboljšati komunikacijo s potrošniki, ne samo v sistemu RASFF, ampak tudi s splošnimi priporočili in nasveti. Nadalje je bilo poudarjeno, da je inšpektorjem in uradnim veterinarjem potrebno zagotoviti optimalne pogoje dela, tako organizacijsko, kot z navodili za delo in usposabljanji.

Ministrica je nadalje predstavila Poročilo delovne skupine o pregledu ureditve in organiziranosti sistema varne hrane na UVHVVR. Vodja delovne skupine generalni direktor Direktorata za hrano in ribištvo dr. Bojan Pahor je v nadaljevanju med drugim poudaril ugotovitve, da ključno za uspešno delo UVHVVR v celoti ni le učinkovito delo inšpektorjev na terenu, ampak tudi ustrezno, pravočasno informiranje in ozaveščanje deležnikov (potrošnikov in nosilcev živilske dejavnosti), kar bi omogočalo inšpektorjem na terenu lažje delo. Nadalje je ugotovljeno, da je na območnih uradih in sektorjih potreba po kadrovskih okrepitvah na vseh področjih delovanja UVHVVR. Zaradi specifičnosti posameznih področij delovanja Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin poročilo navaja, da bi bilo treba razmišljati v smeri, da se mesto direktorja Inšpekcije, ki je trenutno uradni veterinar, razširi na tri enakovredne strokovne vodje ("direktorje") - za veterinarstvo, varstvo rastlin in varno hrano.
 
Pri tem je treba zagotoviti enovito vodenje inšpekcije in koordinacijo dela posameznih strokovnih področij. Za zagotavljanje učinkovitega in neodvisnega uradnega nadzora bi na tem nivoju potrebovali ustrezno pravno podporo območnih uradov, ki ni povezana z dnevnim delom pravno-sistemske narave, s katero bi zagotavljali poenoteno delo inšpektorjev. V razpravi delovne skupine se je pokazalo tudi, da bi določene vsebine zahtevale posebno obravnavo, ki presega delo te skupine. Zato delovna skupina predlaga ustanovitev posebne ekspertne skupine, ki bi proučila organiziranost in pristojnosti ter delokroge posameznih organizacijskih enot MKGP in UVHVVR. Pri presoji organiziranosti in pristojnosti organizacijskih enot je treba upoštevati nujnost popolne neodvisnosti osebja in inštitucij pri izvajanju nalog uradnega nadzora.

Ministrica je v zvezi s tem še poudarila: "Moj namen izvedbe pregleda delovne skupine ni bila morebitna reorganizacija UVHVVR ali celo zamenjava vodstva, ampak ugotoviti kje so še rezerve v poslovanju vseh aktivnosti, ki bi jih lahko izboljšali in optimizirali."

Nazaj
 


 
 
 
back to top