IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sreda, 29.06.2022 || Delničarji Intereurope še eno leto brez dividend  |  Voditelji skupine G7 obljubili milijardno pomoč za reševanje prehranske krize   |  Potrošniki junija še slabše razpoloženi kot maja  |  Jana Levec:"Večina strokovnjakov se strinja, da je veganska prehrana zdrava"  |  L’Oréal in Unesco podelila mednarodne nagrade ženskam v znanosti  |  Keurig Dr Pepper prevzema blagovno znamko brezalkoholnih pijač Atypique  |  DMK je v 2021 dosegel prodajo v višini 5,5 milijarde evrov  |  Prenovljena trgovina Spar v Rogaški Slatini jutri ponovno odpira svoja vrata  |  Ivica Todorić napovedal milijardne odškodninske tožbe  |  Prodaja v storitvah in trgovini aprila za petino višja kot pred letom  |  GZS Mescu ponudila sodelovanje pri iskanju odgovorov na izzive trga dela  |  Cigarete s 1. julijem dražje   |  Delavci trgovine začeli aktivnosti za višje plače in dosledno upoštevanje kolektivne pogodbe  |  Kylie Minogue znana (tudi) zaradi rožnatega prosecca  |  Odličen odziv Hoferjevih kupcev na akcijo zbiranja očal  |  Ruska raketa zadela poln trgovinski center v Ukrajini  |  V Zagrebu nosečo mamo treh otrok zaradi kraje čokolad obsodili na deset mesecev zapora  |  V Svetem Ivanu Zelini so odprli novo trgovino Plodine  |  Niki Komerc z novim skladiščem  |   Zakon o trgovini po novem dovoljuje (nekaterim) obratovanje ob nedeljah  |   ||
   

Slovenija: Izbrali so najboljšega baristo v državi, Aleša Gorenca

26.05.2022
Ljubezen, podpora in trdo delo: vrednote, ki so baristo Barcaffè Aleša Gorenca popeljale do naziva najboljšega bariste v državi.

Na Celjskem sejmu je potekalo tekmovanje za najboljšega baristo na naših tleh, kjer je laskavi naziv prejel Aleš Gorenc, barista znamke Barcaffè.
 
Po želji iz otroštva, da postane kuhar, je po kar več kot petih mesecih priprave na tekmovanje postal najboljši barista v državi ter dokazal, "da bariste niso samo ljudje, ki pritiskajo na gumbe".

Skupaj z ljubeznijo do kave se je razvijalo zanimanje za pripravo koktejlov

"Ljubezen do kave se razvila že zgodaj, a tista prava, ko sem se v ta napitek poglobil bolj globoko, je bilo med študijem na Fakulteti za gostinstvo in turizem. Skupaj z ljubeznijo do kave se je razvijalo zanimanje za pripravo okusnih koktejlov, sledila so prva tekmovanja barmenov. Nato evropsko šolsko tekmovanje AEHT, ki se ga lahko udeleži le en barman. Tako je profesor dobil idejo, če bi kdo želel iti na tekmovanje barista, ker šola že leta ni nikogar poslala. In to je bila tista odskočilna deska, ki me je dodobra ponesla v svet kave in kjer sem svoje kompetence bolje spoznal ter jih še bolje razvil," je povedal državni prvak v pripravi kave.

Trdo delo, kjer je osnova vsakega uspeha znanje

Aleš je svoje kompetence zmeraj nagrajeval, saj se je zavedal, da je osnova vsakega uspeha znanje - ko ga enkrat osvojiš pa sledi le trdo delo, pravi.
 
Največ znanja meni, da je pridobil, ko se je pridružil neprofitni organizaciji vseh strokovnjakov iz področja kave od proizvajalcev kave do barist po vsem svetu, tako imenovanem združenju Specialty Coffee Association (SCA).
 
"Poleg tega sem se udeležil Masterclassa z Agnizseko Rojewsko, ki je osvojila prvo mesto na svetovnem prvenstvu baristov. Dokončal sem dva spletna mojstrska tečaja z Irvineom Nastom, ki je najmlajši svetovni prvak v latte artu. Skupaj z njim mi je uspelo dokončati Master the patterns and Adept barista school. Šolo LAGSA sem končal do črnega lončka, kar je najvišji nivo u latte artu. Kadar le lahko, grem na izobraževanja in seminarje ter svoja znanja tako še dodatno nadgrajujem," je povedal Aleš.
 
Poleg izobraževanj v industriji kave, je mlad nadobudni barista v Londonu že končal Evropsko šolo barmenov ter se udeležil tekmovanj iz sommelierskega področja, saj se zaveda, da mu to daje še dodatno širino, ki jo potrebuje, če želi biti kreativen.

"Barista sem postal, ko sem prišel v Barcaffè"
 
"Ko sem pričel sodelovati z znamko Barcaffè, sem dobil priložnost poglobljeno spoznati vse procese, ki pripeljejo do vrhunske skodelice kave in razširiti mrežo strokovnih ljubiteljev kave," pravi Aleš. Po treh letih dela na Barcaffè espresso in vseh dosedanjih osvojenih znanjih in izkušnjah lahko zase reče, da zna ustvariti napitek, ki ga nihče ne bo pozabil. In prav to se je zgodilo na Celjskem sejmu, kjer je pripravil skodelice, na katere se je pripravljal več kot pet mesecev.  Fokus Aleševega "ignature drinka" je bil na kreativni eksploziji okusov, saj je kavo želel predstaviti na najvišjem nivoju in dokazati, da "bariste niso samo ljudje, ki pritiskajo gumbe".

Barista Nik Oroši in degustacija nagrajenih mešanic Barcaffè espresso

Na Celjskem sejmu je na predstavitvenem prostoru Barcaffè bil tudi Nik Oroši, eden izmed najbolj prepoznavnih baristov na Hrvaškem in soavtor knjige Barista book, ki ga je Nik skupaj z znamko Barcaffè izdal tudi v slovenskem jeziku. Poleg novih znanj, ki jih je Nik Oroši delil, je mimoidoče seznanil z zanimivostmi o t.i. specialty kavi Barcaffè -  Specialty kava by Nik Oroši. Na predstavitvenem prostoru Barcaffè je bilo mogoče degustirati nagrajene mešanice Barcaffè espresso Divino, Prestigio in India, ki so na mednarodnem testiranju okusa kav („The International Institute of Coffee Tasters (IIAC)") prejele zlato. Na testiranju, ki je bilo ustanovljeno leta 1993 v lombardskem mestu Brescia z namenom raziskovanja in razvoja znanstveno utemeljenih metod okušanja kave, je Barcaffè prejel že številne zlate medalje. Na Barcaffè pravijo, da so na Alešev uspeh izjemno ponosni, saj je to uspeh za celotno ekipo, prav tako za Barcaffè, ki v znanje vlaga veliko. Poleg Barista akademije v Ljubljani so lansko leto odprli tudi akademijo v Zagrebu in nadaljujejo s širjenjem znanja in ustanavljanjem akademij po celotni regiji. 
 


Nazaj
 
 
 
 
back to top