IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Nedelja, 18.04.2021 || Strežba na terasah ob testiranju natakarjev in upoštevanju varnostnih ukrepov  |  Hrvaško ministrstvo zagnalo akcijo hrvaški otoki - območja brez covida-19  |  Sredi maja odprtje vseh lokalov?  |  Priprava pravnih podlag za pomoč po pozebi  |  Ave Grill izdelki v sveži, sodobnejši preobleki   |  Inovativno pakiranje za svežo premium solato  |  Osma e-konferenca za mala in srednja podjetja v organizaciji PTZ   |  Dva nova ukrepa v čebelarstvu  |  Nova prodajalna Univerexporta v Beogradu  |  Odpiranje vrtov in teras v osmih regijah za gostinski sindikat premalo  |  Aldi Nord na Majorki odprl trgovino št. 5000 v Evropi  |  Prihaja prvi belgijski e-supermarket Hopr  |  V ZDA stekla promocija žganja Yebiga Prva  |  Šišić:"Lani smo prodali več kot 100.000 ton piščančjega mesa"  |  V Intersparu Vič nov "refil avtomat" za naravna čistila in pralne praške Odori (VIDEO)  |  Priznanje GZS Pomladni veter KZ Metliki  |  Čizmić na konferenci o potezah Mercatorja v (po)koronskem času   |  Fortenova in Mercator s pogodbo za refinanciranje Mercatorjevega dolga  |  Draghi napoveduje sproščanje ukrepov s 26. aprilom  |  Direktor uprave za varno hrano zamenjal glavno inšpektorico  |   ||
   

Slovenija: Italija glede balzamičnega kisa Slovenijo "zatožila" Evropski komisiji

05.03.2021
Italijansko ministrstvo za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo je na Evropsko komisijo naslovilo pismo, v katerem nasprotuje osnutku slovenskega pravilnika o kakovosti kisa in razredčene ocetne kisline, ki se nanaša tudi na balzamični kis. Komisija je državama dala čas za dodatna pojasnila do 3. junija, poročajo tuje tiskovne agencije.
 
 
V Italiji so se namreč pojavili ostri protesti na osnutek slovenskega pravilnika o kakovosti kisa in razredčene ocetne kisline, po katerem je lahko vsaka mešanica kisa s koncentriranim sadnim sokom ali moštom označena kot balzamični kis. Slovenija je osnutek pravilnika pri EU notificirala 2. decembra lani.
 
Rok mirovanja, med katerim po pravilih EU države članice ne smejo sprejeti določenega tehničnega predpisa, se je iztekel v sredo, italijanska vlada pa je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa še isti dan pisala v Bruselj in vložila podrobno mnenje.
 
S tem se je obdobje mirovanja podaljšalo še za tri mesece, in sicer do 3. junija. Slovenija bo morala v tem času argumentirati določila v pravilniku, piše nemška tiskovna agencija dpa. Italijanski minister za kmetijstvo Stefano Patuanelli je v sredo po poročanju italijanskih medijev poudaril, da je zaščita italijanskega vina in hrane ena od prioritet vlade.
 
"Zato bomo storili vse, kar je v naši moči, da balzamični kis iz Modene zaščitimo pred tovrstnimi nezakonitimi napadi," je dejal. Tako na ministrstvu za gospodarstvo kot na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so prejšnji teden poudarili, da Slovenija doslej na osnutek pravilnika ni prejela nobenih uradnih pripomb ali zadržkov Evropske komisije ali katere koli od držav članic.
 
Spomnili so, da je enake zahteve za uporabo navedbe balzamični kis določal že trenutno veljavni slovenski pravilnik o kakovosti kisa in razredčene ocetne kisline, ki je bil zadnjič spremenjen leta 2004. V primeru, da bodo v postopku notifikacije podane pripombe Evropske komisije oziroma posameznih držav članic, bodo predlog pravilnika na kmetijskem ministrstvu ustrezno dopolnili, so zatrdili.
 
Italija je sicer Aceto Balsamico di Modena (balzamični kis iz Modene) z zaščiteno geografsko označbo zaščitila leta 2009. Zaščiteno je tudi ime Aceto Balsamico Tradizionale di Modena (tradicionalni balzamični kis iz Modene), in sicer kot označba porekla. V Sloveniji je v nasprotju s tem balzamični kis generično ime v splošni uporabi.

Nazaj
 


 
 
 
back to top