IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Ponedeljek, 25.01.2021 || Počivalšek v Dubaju o krepitvi vezi in sodelovanju Slovenije na Expu  |  V Wuhanu pričakujejo, da bodo turistična znamenitost  |  Izredne razmere do 14. februarja, protestno odprtje restavracij  |  Coop je v Gävleju odprl svojo prvo trgovino brez osebja  |  Dogovor o podaljšanju ukrepov do 14. februarja  |  Zaprtje javnega življenja v veljavi vsaj do 3. februarja  |  Prva letošnja dobave hrane se je pričela  |  Odprt nov Gomex v Banatskem Karlovcu  |  Auchan predstavil lastno blagovno znamko kozmetike  |  Odprli novo trgovino BIPA v Zaboku  |  Skupina Fortenova izstopa iz združenja HUP  |  Pobuda "Zajedno" za promocijo domačih izdelkov v dm-u  |  Še devet tednov do nove Odprte kuhne  |  Rotary klub Ljubljana z dobrodelno (Miklavževo) akcijo  |  TZS izpostavila nujne ukrepe pomoči države  |  Protikoronski ukrepi (najmanj) do 7. februarja  |   V Berlinu 13.konferenca ministric in ministrov za kmetijstvo  |  Jutri razglašena visoka stopnja ogroženosti zaradi afriške prašičje kuge  |  Združenje slovenskih pivovarn poziva k nujni pomoči in oprostitvi trošarin na alkohol  |  V boju proti koronavirusu prvič uvajajo policijsko uro  |   ||
   

Slovenija: Isteničeva penina Rare vino leta v svojem cenovnem razredu

01.12.2020
V podjetju Penine Istenič so pred dnevi prejeli dobre novice z Nizozemske, kjer je njihova penina No.1 na mednarodnem tekmovanju Proefschrift Wijnconcours prejela prestižno nagrado vino leta v kategoriji od 15 do 20 evrov.
 
 
Dosežek je še toliko večji, saj v tem cenovnem razredu tekmuje največ prijavljenih penin, penina Rare pa je prejela nominacijo za vino leta v kategoriji do 20 evrov. "S penino Rare stopamo po novi poti, saj smo ustvarili prvo peneče vino na svetu s štirimi fermentacijami. Posebej ponosni pa smo na zmagovalno penino No.1, saj je ta penina zaradi avtohtone sorte rumeni plavec nekako najbolj naša, slovenska," je vesel novih nagrad povedal Miha Istenič in dodal, da so letos začeli tudi s tako imenovano stoletno prenovo tehnologije v vinogradih in v proizvodnji ter se z razvojem nefiltriranih penin brez žvepla podali novim izzivom naproti.
 
Kljub resnično nenavadnemu letu imajo pri Peninah Istenič letos veliko razlogov za veselje in praznovanje. Te dni se pripravljajo na za peničarje tradicionalno najbolj živahen del leta in na  80. rojstni dan še vedno aktivne legende slovenskega peničarstva Janeza Isteniča, ki je leta 1968 kot prvi zasebni peničar pričel s pridelavo penin po klasični metodi.
 
Njegov osebni praznik bodo mednarodni uspehi Penin Istenič gotovo še polepšali in med njimi velja omeniti tudi vrsto nagrad, ki so jih nedavno osvojili na enem največjih dogodkov za peničarje Glass of Bubbly v Londonu. Penino Gourmet Rose letnik 2016 so namreč razglasili za najboljšo v kategoriji Spring Fling, poleg tega pa so Isteniči prejeli še tri zlate medalje (za penino Prestige 2013 v kategoriji Meditation, za penino Passion 2009 v kategoriji Sea Breeze in za penino Prestige 2003 v kategoriji Vintage) in eno srebrno (za penino No.1 v kategoriji Zesty&Zingy). 
 
Rare, prva penina na svetu s štirimi fermentacijami

Kot prvo penino naravne fermentacije so pri Peninah Istenič razvili Rare, ki je trentno zaradi zaprtih restavracij dosegljiva izključno v ljubljanski trgovini Penin Istenič. Že ime pove, da gre za posebneža v svetovnem merilu, saj zaenkrat predstavlja edino penino na svetu s štirimi fermentacijami. "Za penino Rare najprej deset dni maceriramo grozdje sorte chardonnay, ki mu nato dodamo avtohtono sorto rumeni plavec in pustimo, da skupaj prevre.  Sledi malolaktična fermentacija v sodih in na koncu še fermentacija v steklenici," pojasnil Miha Istenič. Prve steklenice penine Rare so napolnili marca lani, grozdje za Rare pa je zorelo leta 2018, ko so pridelali enega najboljših letnikov v zadnjem desetletju.

Isteniči so letos dokončali projekt piramidne sheme, ki so jo začeli graditi leta 2017, in v treh letih dali v zorenje po klasični metodi skoraj pol milijona steklenic penine. Po tej metodi v skladu z interno klasifikacijo po dveh letih dobijo penino klasik, po treh letih reservo in po petih letih veliko reservo, saj tipično kakovost - tudi šampanjcev velikih francoskih hiš - daje le večletno ležanje na kvasovkah.
 
"Odločitev za piramidno shemo se je, kot kažejo tudi nagrade z Nizozemske, izkazala za pravilno, hkrati pa gremo z razvojem naprej in se podajamo po poti naravnega peničarstva. Vrsto let smo raziskovali terroir na Bizeljskem, da smo našli najboljše lege, in letos pričeli s tako imenovano stoletno prenovo. Posekali smo pol vinogradov in jih posadili na novo tam, kjer je pH nizek.  Oblikovali smo tudi lasten protokol za pridelavo penin z naravno fermentacijo, brez dodajanja žvepla ter  brez filtracije. Vse, kar da narava, tako ostane notri," opisuje Miha Istenič in dodaja, da za nefiltirirane penine ni primerno vsako leto, temveč samo najboljši letniki, pijejo pa se mlade.
 

Nazaj
 


 
 
 
back to top