IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Torek, 12.11.2019 || Skupščina Petrola 12.decembra  |  Jutri Pošta Slovenije zaključuje nakup večinskega deleža Intereurope  |  Prijave za CEO Summit Beograd - 4. december 2019 (VIDEO)  |  Skupina Kofola povečala medletno prodajo  |  Brezstično plačevanje še naprej v porastu  |  22. Slovenski festival vin konec tedna v Cankarjevem domu  |  Božično nakupovanje se počasi seli na splet  |  Odprli drugi Gomexov objekt v Sonti  |  Transportno logistična delegacija v Seulu  |  Razstava dosežkov slovenske industrije in institucij znanja – "Future Food"  |  Zmagovalci dneva samskih: Nesté, L'Oreal Apple, Nike in Huawei  |  Hrvati letno kupijo plastenk za površino otoka Silba  |  Umetnost in kulinarika z roko v roki  |  Kdo bo avtor najboljšega okusa kulinaričnega novembra Ljubljane?  |  Sarajevo gosti mednarodni kongres čebelarstva  |  Sodišče EU 3. decembra o (slovenskem) teranu   |  Jumbo odprl prvo trgovino v Belgiji  |  ZANIMIVOST: Butična trgovina za raka na dražbi odštela 41.000 evrov  |  21. konferenca SEMPL v Portotožu 28. in 29. novembra  |  V petek Dan slovenske hrane in tradicionalnega slovenskega zajtrka  |   ||
   

Slovenija: Inšpektorji ugotovili pomanjkljivosti pri obvladovanju tveganj transmaščob

20.08.2019
Potem ko je aprila začela veljati omejitev transmaščobnih kislin v živilih na največ dva grama na 100 gramov skupne vsebnosti maščob v živilu, so inšpektorji preverjali, kako v pekarnah in slaščičarnah, nekaterih trgovinah in pri uvoznikih oz. distributerjih hidrogeniranih maščob obvladujejo tveganja. Od 50 pregledov so neskladnosti zaznali v 42, poroča STA.
 
 
Inšpektorji uprave za varno hrano so v aprilu v pekarnah in slaščičarnah, nekaterih trgovinah in pri uvoznikih oz. distributerjih hidrogeniranih maščob preverjali skladnost nosilcev živilske dejavnosti glede obvladovanja tveganja vezanega na vsebnost transmaščobnih kislin v okviru notranjih kontrol in opravili vzorčenje izdelkov za laboratorijsko preverjanje vsebnosti transmaščob. 
 
V okviru akcije so odvzeli 12 vzorcev iz skupin pekovskih izdelkov, slanih prigrizkov in jušnih koncentratov, ki so jih dali v kemijsko analizo na vsebnost transmaščobnih kislin, ki so dodane živilom kot delno hidrogenerana maščoba, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Od vseh vzorcev je imel en preseženo mejno vrednost transmaščobnih kislin, to je bil vzorec jušne kocke. Živilo - šlo je za govejo kocko Jager, proizvedeno v Italiji - je bilo maja umaknjeno s trga. 

Od skupno 50 opravljenih pregledov so neskladnosti ugotovili v 42 primerih. Te neskladnosti so bile, da so bile transmaščobne kisline prepoznane kot kemijski dejavnik tveganja, a nosilci dejavnosti od svojih dobaviteljev niso pridobili ustreznih dokazil o njihovi vsebnosti, transmaščobe niso bile opredeljene kot dejavnik tveganja v sistemu notranjih kontrol, a so nosilci dejavnosti razpolagali z dokazili o njihovi vsebnosti. 
 
Neskladnost je bila tudi, da transmaščobne kisline niso bile opredeljene kot dejavnik tveganja v sistemu notranjih kontrol in tudi dokazil o njihovi vsebnosti za surovine ni bilo na razpolago, pa tudi to, da niso bile opredeljene kot dejavnik tveganja v sistemu notranjih kontrol, dokazil o njihovi vsebnosti ni bilo na razpolago, hkrati pa so ugotovili neskladnosti glede higiensko tehničnih pogojev. 
 
Inšpektorji so za neskladja izrekli 12 opozoril in 21 ureditvenih odločb, v osmih primerih pa poleg ureditvene odločbe uvedli tudi prekrškovni postopek. 
 
Stanje glede obvladovanja tveganja vezanega na transmaščobne kisline s strani nosilcev živilske dejavnosti kaže velike pomanjklivosti, saj je bilo popolnoma skladnih nosilcev dejavnosti le 16 odstotkov od vseh pregledanih, so ocenili na ministrstvu in dodali, da bodo inšpektorji tudi v okviru rednih pregledov še naprej izvajali nadzor nad skladnostjo s pravilnikom o največji dovoljeni vsebnosti transmaščobnih kislin v živilih.

Nazaj
 


 
 
 
back to top