IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Torek, 11.08.2020 || 29.SOF 10. septembra v skladišču soli Monfort  |  Eurospin prihaja 13. avgusta - najprej v Zadru!  |  PUL okrepila dobiček, zaradi epidemije v prilagoditev proizvodnje in investicij  |  Agencija Spirit prejela 156 vlog za okoli 1,34 milijona evrov sofinanciranja  |  Mercator in Spar ponujata likerje Manner  |  Lidl se preusmerja v segment ekološko pridelanih živil  |  Hisense in Paris Saint-Germain sklenila globalno partnerstvo  |  Spar odprl prve trgovine v Gani  |  V Zadru prvi od stotih najavljenih supermarketov Eurospina  |  Direktor Danoneja: "Srednji sloj potrošnika počasi izginja"  |  Aldi preizkuša avtomat za hrano - Aldimat  |  V boju proti koronavirusu omejujejo čas delovanja barov in restavracij  |  V Parizu obvezne zaščitne maske tudi na prostem  |  Lidl je (drugič zapored) najhitreje rastoče trgovinsko podjetje   |   23. na globalni lestvici digitalne kakovosti življenja  |  Konec avgusta dnevi odprtih vrat kmetij (prijave samo še danes)  |  Izvoz v prvem polletju nižji za 5,6 odstotka  |  Delavci v Tescu podpisujejo peticijo proti čiščenju trgovin  |  Podjetje Coca-Cola HBC kaže znake okrevanja  |  10 milijonov evrov za naložbe v kmetijska gospodarstva  |   ||
   

Slovenija: Inšpektorji ugotovili pomanjkljivosti pri obvladovanju tveganj transmaščob

20.08.2019
Potem ko je aprila začela veljati omejitev transmaščobnih kislin v živilih na največ dva grama na 100 gramov skupne vsebnosti maščob v živilu, so inšpektorji preverjali, kako v pekarnah in slaščičarnah, nekaterih trgovinah in pri uvoznikih oz. distributerjih hidrogeniranih maščob obvladujejo tveganja. Od 50 pregledov so neskladnosti zaznali v 42, poroča STA.
 
 
Inšpektorji uprave za varno hrano so v aprilu v pekarnah in slaščičarnah, nekaterih trgovinah in pri uvoznikih oz. distributerjih hidrogeniranih maščob preverjali skladnost nosilcev živilske dejavnosti glede obvladovanja tveganja vezanega na vsebnost transmaščobnih kislin v okviru notranjih kontrol in opravili vzorčenje izdelkov za laboratorijsko preverjanje vsebnosti transmaščob. 
 
V okviru akcije so odvzeli 12 vzorcev iz skupin pekovskih izdelkov, slanih prigrizkov in jušnih koncentratov, ki so jih dali v kemijsko analizo na vsebnost transmaščobnih kislin, ki so dodane živilom kot delno hidrogenerana maščoba, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Od vseh vzorcev je imel en preseženo mejno vrednost transmaščobnih kislin, to je bil vzorec jušne kocke. Živilo - šlo je za govejo kocko Jager, proizvedeno v Italiji - je bilo maja umaknjeno s trga. 

Od skupno 50 opravljenih pregledov so neskladnosti ugotovili v 42 primerih. Te neskladnosti so bile, da so bile transmaščobne kisline prepoznane kot kemijski dejavnik tveganja, a nosilci dejavnosti od svojih dobaviteljev niso pridobili ustreznih dokazil o njihovi vsebnosti, transmaščobe niso bile opredeljene kot dejavnik tveganja v sistemu notranjih kontrol, a so nosilci dejavnosti razpolagali z dokazili o njihovi vsebnosti. 
 
Neskladnost je bila tudi, da transmaščobne kisline niso bile opredeljene kot dejavnik tveganja v sistemu notranjih kontrol in tudi dokazil o njihovi vsebnosti za surovine ni bilo na razpolago, pa tudi to, da niso bile opredeljene kot dejavnik tveganja v sistemu notranjih kontrol, dokazil o njihovi vsebnosti ni bilo na razpolago, hkrati pa so ugotovili neskladnosti glede higiensko tehničnih pogojev. 
 
Inšpektorji so za neskladja izrekli 12 opozoril in 21 ureditvenih odločb, v osmih primerih pa poleg ureditvene odločbe uvedli tudi prekrškovni postopek. 
 
Stanje glede obvladovanja tveganja vezanega na transmaščobne kisline s strani nosilcev živilske dejavnosti kaže velike pomanjklivosti, saj je bilo popolnoma skladnih nosilcev dejavnosti le 16 odstotkov od vseh pregledanih, so ocenili na ministrstvu in dodali, da bodo inšpektorji tudi v okviru rednih pregledov še naprej izvajali nadzor nad skladnostjo s pravilnikom o največji dovoljeni vsebnosti transmaščobnih kislin v živilih.

Nazaj
 


 
 
 
back to top