IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Ponedeljek, 14.10.2019 || Intermarche bo umaknil 140 aditivov  |  V sredo 13. Strateška konferenca TZS o trgovini   |  Carrefour okrepil poslovanje v Italiji  |  Nemška diskonterja na Otoku z novo strategijo  |  Migros z blokchain revolucijo  |  Casino in Tesco prodajata trgovine  |  Oljkarji s količinsko skromno letino  |  Potrošnik za hrano nameni približno 1400 evrov letno  |  V četrtek 26. Zlati boben   |  Poslovanje Celjskih mesnin bremeni afriška prašičja kuga  |  Kupljenovo pri Zaprešiću ima novo tovarno podjetja Naše klasje   |  Trgovinska vojna s posledicami za ves svet  |  Aldi poenotil organsko blagovno znamko - “Gut Bio”  |  Carslberg predstavil leseno embalažo piva  |  Tovarna gob Delta Danube z 4,5 milijoni evrov za izgradnjo nove hale  |  "Tiha ura" nakupovanja za avtistične kupce  |  "Refil" avtomat v Intersparu Citypark v Ljubljani  |  Srečanje kmetov na Slomu tokrat v znamenju dela in veselja  |  Medex lani ustvaril 1,35 milijona evrov čistega dobička  |   Svet za promocijo o projektu:"Naša super hrana"  |   ||
   

Hrvaška: Hrvati letno zavržejo 40.000 ton užitne hrane

29.05.2019
Po ocenah Organizacije za prehrano in kmetijstvo (FAO) skoraj tretjino proizvedenih živil letno vržemo v smeti (1,2 milijarde ton), kar pomeni, da globalno gledano v smeteh konča približno milijarda dolarjev.
 
 
 
Na Hrvaškem je ta številka pri zaskrbljujočih 400.000 tonah hrane, od česar približno desetina konča v smeteh zaradi nepravilnega razumevanja označevanja roka trajanja, poroča Večernji list. O tej težavi pri naših južnih sosedih so se zbrani pogovarjali drugi dan 13. Konference o varnosti in kakovosti hrane, v organizaciji HGK (hrvaške gospodarske zbornice).
 
Sanja Kolarić Kravar iz ministrstva za kmetijstvo je predstavila načrt preprečitve nastanka odpadkov in povečanja donacij živil v dobrodelne namene. "V zadnjih letih aktivno spremljamo donacije, vzpostavljena je bila tudi platforma e-doniranje, ki bo razbremenila donatorje, uskladila povpraševanje in ponudbo ter omogočila transparentno razporejanje hrane," je povedala Kolarić Kravarjeva. 
 
V razvitih državah se zavrže okoli 40 % hrane v fazi prodaje in uživanja, države v razvoju pa zavržejo 40 % že v fazi proizvodnje. Največkrat v smeti romata sadje in zelenjava, potem pa ribe in meso. Predstavila je študijo štirih vzrokov, ki pripeljejo do pretiranega metanja hrane v smeti, ta pa kaže, da so izdelki z dolgim rokom trajanja (kava, sol, sladkor, riž in med), v primeru pravilnega hranjenja za uživanje primerni tudi eno leto po preteku roka oznake "najbolje porabiti do ..."
 
V drugo kategorijo sodijo izdelki z dolgim rokom trajanja, ki svoje lastnosti zadržijo do 2 meseca po izteku roka (žitarice, sladkarije, olje), izdelki z omejenim ali kratkim rokom trajanja pa se v splošnem ne bi smeli konzumirati po izteku predpisanih rokov (mleko, meso, ribe).
 
 
 


Nazaj
 


 
 
 
back to top