IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sobota, 14.12.2019 || Alfi okrepil lastništvo terjatev do Tuša  |   ZDA, Mehika in Kanada potrdili "predelani" sporazum NAFTA  |  Uvedb novih carin ZDA za Kitajsko ne bo  |   Spremembe v upravi Zagrebške pivovarne  |  Vino iz Sremskih Karlovcev kmalu na Kitajskem  |  Znani zmagovalci mreže Salonov penečih vin za leto 2020  |  Nestlé za 4 milijarde dolarjev prodal blagovne znamke sladoleda  |  S prodajami v Metroju pričakujejo 1,5 milijarde evrov  |  Petrol v letu 2020 računa na 109,8 milijona evrov dobička  |  Kroger in Walgreens ustanovila skupno podjetje za nabavo  |  Orbico gradi logistični center v Sofiji  |  Z "recikliranim" nakupom v hipermarketih Mercator do darila  |  Na današnjo skupščino Petrola vabljena tudi nekdanja uprava  |  Danes vrata odprla trgovina Lidl v Ormožu  |  Carrefour v Bruslju predstavil nov koncept "trgovina+restavracija"  |  Skupina Mercator v letu 2020 načrtuje odprtje 28 novih trgovin  |  Coca-Cola s partnerji letos donirala 67.000 evrov za tri dobre namene  |  AB InBev predstavil pivske steklenice z vgravirano etiketo  |  Veliko večje potrebe po hrani  |  Najbolj priljubljeno božično reklamo ima Tesco (VIDEO)  |   ||
   

Hrvaška: Hrvati letno zavržejo 40.000 ton užitne hrane

29.05.2019
Po ocenah Organizacije za prehrano in kmetijstvo (FAO) skoraj tretjino proizvedenih živil letno vržemo v smeti (1,2 milijarde ton), kar pomeni, da globalno gledano v smeteh konča približno milijarda dolarjev.
 
 
 
Na Hrvaškem je ta številka pri zaskrbljujočih 400.000 tonah hrane, od česar približno desetina konča v smeteh zaradi nepravilnega razumevanja označevanja roka trajanja, poroča Večernji list. O tej težavi pri naših južnih sosedih so se zbrani pogovarjali drugi dan 13. Konference o varnosti in kakovosti hrane, v organizaciji HGK (hrvaške gospodarske zbornice).
 
Sanja Kolarić Kravar iz ministrstva za kmetijstvo je predstavila načrt preprečitve nastanka odpadkov in povečanja donacij živil v dobrodelne namene. "V zadnjih letih aktivno spremljamo donacije, vzpostavljena je bila tudi platforma e-doniranje, ki bo razbremenila donatorje, uskladila povpraševanje in ponudbo ter omogočila transparentno razporejanje hrane," je povedala Kolarić Kravarjeva. 
 
V razvitih državah se zavrže okoli 40 % hrane v fazi prodaje in uživanja, države v razvoju pa zavržejo 40 % že v fazi proizvodnje. Največkrat v smeti romata sadje in zelenjava, potem pa ribe in meso. Predstavila je študijo štirih vzrokov, ki pripeljejo do pretiranega metanja hrane v smeti, ta pa kaže, da so izdelki z dolgim rokom trajanja (kava, sol, sladkor, riž in med), v primeru pravilnega hranjenja za uživanje primerni tudi eno leto po preteku roka oznake "najbolje porabiti do ..."
 
V drugo kategorijo sodijo izdelki z dolgim rokom trajanja, ki svoje lastnosti zadržijo do 2 meseca po izteku roka (žitarice, sladkarije, olje), izdelki z omejenim ali kratkim rokom trajanja pa se v splošnem ne bi smeli konzumirati po izteku predpisanih rokov (mleko, meso, ribe).
 
 
 


Nazaj
 


 
 
 
back to top