IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sobota, 23.11.2019 || PLU podpisala tri (športne) sponzorske pogodbe  |  Conad se bo "reorganiziral"  |  Coop širi ponudbo lastnih blagovnih znamk in storitev  |  Skupina Intereuropa v devetmesečju povečala dobiček  |  21. konferenca SEMPL v Portotožu 28. in 29. novembra  |  Prijave za CEO Summit Beograd revije InStore - 4. december 2019  |  Carrefour našel (starega) kupca za splet  |  ZANIMIVOST: Izginil tovornjak z 20 tonami čokolade  |  Lesaffre odprl pekovski center v Banjaluki  |  Petrol bo zaračunaval izdajo fizičnih računov  |  Ikea imenovala vodjo za slovenski trg  |  Prvi Tuš express v centru Celja  |  Za razvoj majhnih kmetij 20 milijonov evrov  |  Predstavili poslovne rezultate dm in Beauty Box  |  Billa predstavila blagovno znamko prazničnih živil  |  Tisoči podpisali peticijo za zaprtje trgovin na "Boxing day"  |  Skenderja po 19 letih na čelu Saponie zamenjala Dajana Mrčela  |  Žitna konferenca 2019 na GZS  |  Mariborska občina v prevzem celotne osrednje tržnice   |  Jumbo odprl že drugo trgovino v Belgiji  |   ||
   

Hrvaška: Hrvati letno zavržejo 40.000 ton užitne hrane

29.05.2019
Po ocenah Organizacije za prehrano in kmetijstvo (FAO) skoraj tretjino proizvedenih živil letno vržemo v smeti (1,2 milijarde ton), kar pomeni, da globalno gledano v smeteh konča približno milijarda dolarjev.
 
 
 
Na Hrvaškem je ta številka pri zaskrbljujočih 400.000 tonah hrane, od česar približno desetina konča v smeteh zaradi nepravilnega razumevanja označevanja roka trajanja, poroča Večernji list. O tej težavi pri naših južnih sosedih so se zbrani pogovarjali drugi dan 13. Konference o varnosti in kakovosti hrane, v organizaciji HGK (hrvaške gospodarske zbornice).
 
Sanja Kolarić Kravar iz ministrstva za kmetijstvo je predstavila načrt preprečitve nastanka odpadkov in povečanja donacij živil v dobrodelne namene. "V zadnjih letih aktivno spremljamo donacije, vzpostavljena je bila tudi platforma e-doniranje, ki bo razbremenila donatorje, uskladila povpraševanje in ponudbo ter omogočila transparentno razporejanje hrane," je povedala Kolarić Kravarjeva. 
 
V razvitih državah se zavrže okoli 40 % hrane v fazi prodaje in uživanja, države v razvoju pa zavržejo 40 % že v fazi proizvodnje. Največkrat v smeti romata sadje in zelenjava, potem pa ribe in meso. Predstavila je študijo štirih vzrokov, ki pripeljejo do pretiranega metanja hrane v smeti, ta pa kaže, da so izdelki z dolgim rokom trajanja (kava, sol, sladkor, riž in med), v primeru pravilnega hranjenja za uživanje primerni tudi eno leto po preteku roka oznake "najbolje porabiti do ..."
 
V drugo kategorijo sodijo izdelki z dolgim rokom trajanja, ki svoje lastnosti zadržijo do 2 meseca po izteku roka (žitarice, sladkarije, olje), izdelki z omejenim ali kratkim rokom trajanja pa se v splošnem ne bi smeli konzumirati po izteku predpisanih rokov (mleko, meso, ribe).
 
 
 


Nazaj
 



 
 
 
back to top