IN STORE in your country:
|
|
![]() |
SLOVENIJA | Sobota, 25.06.2022 | || | || |
Švica: Emmi s sporazumom o zmanjšanju zavržene hrane27.05.2022
V mlekarskem podjetju Emmi so v skladu s cilji zvezne vlade objavili zavezanost zmanjšanju zavržene hrane v svojih švicarskih operacijah do leta 2030.
Izvršni direktor švicarskega Emmija Marc Heim, zvezna svetnica Simonetta Sommaruga ter predstavniki 28-tih švicarskih podjetij in združenj iz maloprodajne in veleprodajne industrije, kmetijstva, gostinstva in predelovalne industrije so 12. maja podpisali medpanožni sporazum za zmanjšanje odpadne hrane.
Ta sporazum daje Emmijevemu modelu trajnosti poemben zagon, so iz družbe zapisali v izjavi za javnost.
Od leta 2017 je Emmiju uspelo zmanjšati lastno odpadno hrano za 11 odstotkov.
"Približno tretjino hrane, proizvedene v Švici, vsako leto zavržemo ali izgubimo, kar ustreza povprečno 330 kilogramom odpadkov na prebivalca. Za napredek se morajo vsi akterji združiti. Sodelovanje je ključno za postopno zmanjševanje zavržene hrane in doseganje zastavljenih ciljev," je dejala Sommaruga.
Emmi sodeluje s partnerji, na primer z Too Good To Go, z namenom ozaveščanja svojih potrošnikov in zaposlenih. Več njihovih izdelkov je označenih z oznako "Pogosto traja dlje" kar pomaga, da je hrana dlje časa varna.
Drugi konkretni ukrepi, ki jih izvaja Emmi, zadevajo povečanje donacij neprodane hrane filantropskim organizacijam, izboljšanje embalaže, ki omogoča daljši rok uporabnosti, omogočanje delavcem, da domov odnašajo neprodane obroke iz restavracij za osebje po znižanih cenah ter zmanjšanje izgub in odpadkov v proizvodnji.
Emmi in drugi, ki so vključeni v sporazum, nameravajo letno zbirati podatke o količini izgubljene hrane in napredku ter jih posredovati Zveznemu ministrstvu za okolje (FOEN). To bo omogočilo določitev okoljskih in finančnih prihrankov.
![]() Nazaj
|
|
|