IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Torek, 18.02.2020 || EU bo prepovedala uvoz sadja s sledovi klorpirifosa  |  Januarja se je pri komunalah nakopičilo še 5700 ton odpadne embalaže  |  Otvoritev Lidla št.60 tudi s predajo donacije Spominčici   |  Danes v Beogradu odprli Muzej čokolade  |  Nova izvršna direktorica znamke Donat Mg je Darja Teržan  |  ZANIMIVOST: Barry Callebaut bo tiskal čokolado  |  EKSKLUZIVNO: Slovenska podjetja na EuroShopu 2020 V Düsseldorfu (FOTOREPORTAŽA)  |  Red Bull rekordno po prihodkih, količinski prodaji in dobičku iz poslovanja  |  Dia z novim izvršnim direktorjem za matični (in brazilski) trg  |  EKSKLUZIVNO: Konzumova Džakula in Peras na EuroShopu 2020 o pomenu mobilnih naprav  |  Vanja Halilović na položaj vodje trženja podjetja Kutjevo  |  Zagrebška borza izključila delnice sedmih podjetij bivšega Agrokorja  |  London po brexitu ne bo sprejemal pravil EU   |  Pregled proizvodnje mleka in mlečnih izdelkov v letu 2019  |  Pekarna Grosuplje v novo leto s številnimi odličji  |  Orbico začel s projektom Orbico Adriatic Wines   |  V Merkurju višje osnovne plače ob podpisani Podjetniški kolektivni pogodbi   |  Direktor Ahold Delhaize Frans Mulller: "V Belgiji je trgovin preveč"  |  Letna proizvodnja Sarajevskega kiseljaka lani presegla 120 milijonov litrov  |  Luksemburg se pridružuje državam z oznako Nutri-Score  |   ||
   

Slovenija: Do sledljivosti edine avtohtone pasme prašičev tudi s pomočjo evropskih sredstev

17.01.2020
Kmetijsko-gozdarski zavod Novo mesto uvaja strogo kontrolo sledljivosti porekla mesa krškopoljskih prašičev v celi verigi vse do krožnik, poroča današnji Dnevnik. S tem želijo preprečiti zavajanje potrošnika.

"Z rejo krškopoljskih prašičev, edine ohranjene slovenske avtohtone pasme prašičev, se pri nas ukvarja 154 kmetij. Redijo 500 plemenskih svinj in 80 merjascev, na leto zakoljejo okoli 6000 živali, te številke pa iz leta v leto rastejo," je za Dnevnik dejal Andrej Kastelic, vodja rejskega programa pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Novo mesto.
 
Meso krškopoljca velja za okusnejše, sočnejše in bolj aromatično od mesa prašičev sodobnih pasem, ima za človeka ugodnejše razmerje med maščobnimi kislinami omega 3 in omega 6, primernejše je tudi za predelavo v suhomesnate izdelke. Novomeški zavod se je skupaj s šestimi partnerji lotil slabih 340.000 evrov vrednega, z evropskimi sredstvi podprtega projekta sledljivosti porekla, s katerim želijo vpeljati sledljivost mesa krškopoljca ne le pri živih živalih, kjer je ta že vzpostavljena, ampak tudi naprej od zakola pa vse do krožnika.
 
 
Prizadevanja za utrditev pasme 

Po posavskem projektu okrepitve prepoznavnosti avtohtonega krškopoljskega prašiča so se na sosednjem Dolenjskem lotili dodatnih ukrepov za utrditev te pasme. To sta projekta sledljivosti porekla pri tej pasmi in vpeljava odbire plemenskih živali na podlagi kakovosti mesa krškopoljskega prašiča. Skupaj bosta stala nekaj več kot 410.000 evrov.
    
Direktor novomeškega kmetijsko-gozdarskega zavoda Jože Simončič je povedal, da bo projekt sledljivosti porekla krškopoljca stal skoraj 340.000 evrov, vpeljava odbire plemenskih živali pa skoraj 75.000 evrov. Denar so dobili iz programa razvoja podeželja ministrstva za kmetijstvo.

Vodja rejskega programa Andrej Kastelic je dodal, da želijo s projektoma prispevati k dolgoročnem ohranjanju pasme krškopoljca, pri čemer sta ključna njegova ekonomska zanimivost in zagotavljanje sledljivosti porekla mesa.


Nazaj
 


 
 
 
back to top