IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sreda, 28.06.2017 || Več kot 10.000 udeležencev Tuševega dogodka  |  Potrošniki pijejo več vode in manj sladkih pijač  |  Fridman kupil največjo britansko verigo zdrave hrane Holland & Barrett  |  Tesco bo plače dvignil za 10 odstotkov  |  LM skupaj z OKS o zgodovini SLO športa (VIDEO)  |  L'Oreal prodal kozmetiko The Body Shop brazilski Natura Cosmeticos  |  Arso z novo agrometeorološko napovedjo v pomoč kmetovalcem  |  V četrtek skupščina Atlantic Grupe  |  Akademija Bazzara pridobila certifikat “Premium trening centra”  |  Letos dober pridelek marelic  |  V Reckitt Benckiserju preučujejo možnost prodaje svojega živilskega poslovanja  |  Kanadska (svetovna) kozmetika MAC vstopa na SLO trg (VIDEO)  |  Ultramaratonski tek Sladkih6 ponovno v Sladkem Vrhu  |  RAZISKAVA: Kako postati h kupcu usmerjeno podjetje v digitalnem svetu?  |  Fontana v Žalcu julija dodaja štiri nove okuse piva  |  Trg cigaret bo do leta 2021 beležil večmilijardno izgubo  |  Costco odprl prvo trgovino na francoskih tleh  |  ZANIMIVOST: Genovsko letališče pesta ne dojema več kot tekočino  |  V Philip Morrisu zahtevajo, da se cigarete ne podražijo  |  Bananam Casali so se pridružile Banane double choc  |   ||
   

Slovenija: Briška poroka na Prazniku češenj

17.06.2017
Največja in  najbolj odmevna kulturno – turistična prireditev, ki jo obišče že preko 30.000 obiskovalcev iz domače ter  sosednjih italijanskih in avstrijskih pokrajin, je vsekakor Praznik češenj. Dogodek, ki je letos že št. 51. je poln etnoloških vsebin, kulturnih in športnih prireditev ter zabave za vse generacije. 
 
Praznik češenj je v polnem teku, zaključuje pa se danes, 17. junija, s tradicionalno Briško poroko. Letos jo pripravljajo že šestič in bo v znamenju "zlate rebule". Med rekordno prijavo 65 parov iz celotne Slovenije se bosta po izboru komisije v Vili Vipolže in kasneje pri Svetem križu v Kojskem poročila 26-letna Amadeja Komprej iz Šoštanja in 28-letni Rok Berce iz Dornberka.

Osrednje dogajanje ob prazniku češenj je letos sicer potekalo minulo soboto in nedeljo, Dobrovo pa je bilo ponovno v znamenju enogastronomije. "Brda so v letu 2015 prejela laskavi naziv EDEN-destinacije na področju kulinarike, tako da so lahko pri nas zagotovo vsi okušali pristne domače izdelke,” pravijo v Zavodu za turizem, kulturo, mladino in šport Brda. 

Marmelada, med, izdelki iz oljčnega olja, sadje, suhomesnati izdelki, žganje, likerji in seveda briško vino so krasili številne stojnice, ki so se bodo razprostirale od občinske stavbe do gradu Dobrovo, kjer so bili različni glasbeni in gledališki nastopi, razstave in pokušine domačih izdelkov. Osrednji dogodek Praznika češenj so redno tudi povorke, razstave, ponudbe domačih enogastronomskih izdelkov, briškega borga, češnjevega peciva briških žen, poulične glasbe in folklornih skupin ter otroškega programa.

Z Dobrovega so se lahko zainteresirani  napotili v srednjeveško vasico Šmartno, ki je bila letos etnološko obarvana. Proizvajalci in pridelovalci domačih izdelkov iz sivke, oljčnega olja, keramike, gline, lesa in pletilci košar so na svojih stojnicah prikazovali izdelovanje različnih proizvodov, ki so bili na voljo tudi za nakup. Dogajanje so popestrili nastopi domačih in otroških skupin, likovni ekstempore in poulični glasbeniki. Potekale so tudi ustvarjalne delavnice na različnih lokacijah v Šmartnem.


Nazaj
 


 
 
 
back to top