IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sreda, 21.10.2020 || Strateška konferenca o trgovini TZS in EF ob 10.uri prek spleta  |  Oktobrska (93.) številka revije InStore tudi na spletu  |  Zastoj v pogajanjih o brexitu ostaja  |  Počivalšek: "Gospodarstvo je zgled odgovornega ravnanja"  |  InStore Srbija 29. oktobra organizira “FMCG Brand Forum ONLINE” z govorniki neposredno iz studia   |  Trgovci zaradi policijske ure prilagajajo delovni čas  |  Prihodnost v gojenju kulturnih rastlin s slano vodo?  |  Monstat: "V mleku vedno več maščobe"  |  Koding Gorska – prva tovarna v regiji z "zeleno" proizvodnjo  |  Blagovna znamka KitKat praznuje 85 let  |  Podelili Petine nagrade za najboljše veganske izdelke   |  ZANIMIVOST: Goveja juha v steklenici  |  Perutnina Ptuj v Bački Topoli gradi nove hleve   |  Andrej Dean novi predsednik uprave Belja plus  |  Konzum in Uber predstavljata skupno storitev dostave živil  |  Zaradi pandemije uvaja najstrožje ukrepe v Evropi  |  X5 Retail kmalu s "hard" diskont verigo  |  Zenica z dvema novima trgovinama  |  Dnevnik:"V destilacijo sedem milijonov litrov vina"  |  Preskrba s hrano med epidemijo po zagotovilih ministrstva ni ogrožena  |   ||
   

BiH: Bosansko-hercegovske kumarice osvajajo Nemčijo

17.09.2020
Proizvodnja kislih kumaric v BiH je letos na izjemno visoki ravni, proizvajalce veseli odkup in tako iz te države pričakujejo skoraj dvojno povečan izvoz v primerjavi z lanskim letom.
 
 
Predsednik združenja za kmetijstvo in živilski sektor pri Gospodarski zbornici Tuzelskega kantona, Suad Selimović, je za Nezavisne dejal, da je lani BiH izvozila 3500 ton kislih kumaric, letos naj bi znesek presegel 6000 ton! "Pričakujemo podvojen količinski izvoz in tudi vrednostno se bo znesek podvojil. Kupci so večinoma iz Nemčije, cena pa je na trgu nekoliko višja, kot lani," pravi Selimović.
 
Dodaja, da je Nemčija sčasoma postala ustaljen in tradicionalen izvozni trg kumaric iz BiH, saj je tamkajšnje prebivalstvo, tako Selimović, zadovoljno z načinom domače proizvodnje. "Razlog za takšno povpraševanje je vsakodnevni odkup kumaric od domačih proizvajalcev. Odjemalci vsakih sedem do deset dni izplačujejo proizvajalce, zato je takšne sorte proizvodnja med najbolj dobičkonosnimi," zaključuje.
 
Kumarice, ki so nabrane zjutraj, so popoldne že prevzete in dostavljene na kalibratorje v proizvodnih podjetjih. Tam jih stehtajo in spakirajo v lesene zabojčke ter napotijo v hladilne komore, kjer je temperatura 4 stopinje celzija. Na tej temperaturi gredo potem tudi v izvoz, še poročajo Nezavisne.
 
 

Nazaj
 


 
 
 
back to top