IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sobota, 21.09.2019 || Danes odprli 186. Oktoberfest  |  NA KRATKO: Novo pri trgovcih s celega sveta...  |  Aldi kupuje trgovine Leader Price (Casino)?  |  Continente preizkuša nove proizvode  |  Novi ljudje v Fortenovi Grupi  |  V slabem mesecu trije novi supermarketi Franca v Podgorici   |  Pivnico pri PU v Tivoliju bo od novembra upravljalo podjetje Jezeršek gostinstvo  |  ZANIMIVOST: Za 1 kg kaviarja iz polžev do 3000 evrov  |  Kampanja za potrošnike:"Imaš prav", se je predstavila   |  Rogljeva druga na regionalnem tekmovanju Barcaffè Barista Cup   |  Poročilo vlade o stanju kmetijstva, živilstva, gozdarstva in ribištva v letu 2018  |  Včeraj odprli nov Lidl v beograjskem (zemunskem) Tošinem bunaru   |  Za manjši Mipovi nepremičnini ni bilo zanimanja   |  Impossible Foods debitira na policah  |  Diskonterja Aldi in Lidl na Otoku še kar napredujeta  |  Po 9.kongresu kozmetike in velnesa v Ljubljani  |  Kioskom dovoljena prodaja živil do 300 gramov  |  V Ljubljani poteka Barcaffè Barista Cup finale  |  Coca-Cola HBC (spet) najbolj trajnostno usmerjena družba za prodajo pijač   |  Danes dražba za zadnje Mipovo premoženje  |   ||
   

Velika Britanija: Bogatenje pšenične moke z vitaminom D za preprečevanje pomanjkanja

30.08.2019
Raziskovalci z Univerze v Birminghamu so ugotovili, da bi dodajanje vitamina D v pšenično moko v Angliji in Walesu lahko preprečilo kar 10 milijonov primerov pomanjkanja vitamina D v naslednjih 90 letih.
 
 
Uvedba takšnega ukrepa v obstoječo javnozdravstveno politiko bi prihranila stroške zdravstveni blagajni in pomembno zmanjšala breme v zdravstvu, saj bi preprečila kar četrtino od ocenjenih 40 milijonov novih primerov pomanjkanja vitamina D v populaciji v naslednjih 90 letih.
 
Dodatno so ocenili, da bi število novih primerov pomanjkanja zajezili še za dodatnih 8 %, če bi ciljnim skupinam populacije, kot so otroci, starejši ter določene etnične skupine, ponujali brezplačne dodatke vitamina D. Kombinacija obeh ukrepov bi tako preprečila približno tretjino primerov pomanjkanja vitamina D, zdravstveni blagajni pa prihranila več kot 60 milijonov funtov.
 
Vitamin D je v maščobi topen vitamin, ki ima pomembno vlogo pri razvoju kosti in zob ter pri delovanju imunskega sistema. Med drugim povečuje zmožnost tankega črevesa, da lahko učinkovito absorbira kalcij iz prehrane.
 
Vitamin D se v zadostni meri biosintetizira v človeški koži, če je le-ta izpostavljena sončni svetlobi. Dnevne potrebe med pomladjo in jesenjo pokrijemo že s 15-minutno zmerno izpostavljenostjo soncu, npr. s sprehodom, če so soncu izpostavljene roke in obraz.
 
Vir: Inštitut za nutricionistiko

Nazaj
 


 
 
 
back to top