IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Četrtek, 20.09.2018 || Odprtje Spar centra Šiška (še zmeraj) predvideno za konec leta 2019  |  Dm in Edeka krepita program kozmetike  |  Coop razširil ponudbo lastnih blagovnih znamk  |  NA KRATKO: Razvoj PL-a pri velikih trgovcih  |  ČZS išče lokacijo za interaktivni paviljon Čebelji svet  |  Amazon začel s poslovanjem v Turčiji   |  Beograd od leta 2020 dalje brez plastičnih vrečk?  |  Alibaba do konca leta prihaja v Srbijo  |  Skoraj vsaka druga transakcija je že brezstična  |  Predsednica letošnje žirije za nagrade Sempler je Zdenka Milanović  |  Pomurski sejem išče 23. Vinsko kraljico Slovenije  |  INTERVJU: Franc Jager:" Najbolj prodajana skupina izdelkov so cigarete!"  |  NIJZ želi preprečiti uporabo e-cigaret med mladostniki  |  Amazon začel dostavljati za Monoprix  |  Lastniki Unileverja proti selitvi sedeža družbe  |  Lidl pospešeno gradi omrežje v Romuniji  |  ZANIMIVOST: Ste že poskusili burek burger?  |  Prodaja Nevene Leskovac (znova) novembra  |  Solinarji niso zadovoljni z letošnjo sezono  |  Skupščina Gorenja potrdila iztisnitev malih delničarjev  |   ||
   

Slovenija/svet: Ali drži pravilo petih sekund o hrani na tleh in ali imajo testenine rok uporabe?

17.06.2018
V družbi obstaja kar nekaj mitov, ki se nanašajo na higieno hrane. Verjetno je najbolj znan ta, da če nam pade hrana na tla, ne bo okužena, če jo poberemo v petih sekundah.

Znanstvenica Barbara Jeršek z biotehniške fakultete je pojasnila, da je odgovorov na to, ali drži pravilo petih sekund, več, saj je odvisno od tega, kakšna vrsta hrana pade na tla, kakšna so tla in koliko so tla umazana.

Zato je preprosteje recimo jabolko pobrati in ga ponovno oprati. Če opazimo plesen na živilu, ga moramo obvezno zavreči, ne glede na to, za katero živilo gre.

Pod tekočo vodo je treba pred zaužitjem oprati vsa surova živila, tudi če so iz ekološke pridelave, je opozorila Jerškova. A to ne pomeni, da mora biti hrana sterilna. Roka uporabe ni treba upoštevati le pri hitro pokvarljivih živilih, ampak tudi pri denimo testeninah.
 

Nazaj
 


 
 
 
back to top