IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Petek, 02.12.2022 || GZS razočarana nad interventnim energetskim zakonom  |  Z januarjem dražje cigarete  |  Jan-Willem Dockheer:"V letu 2023 bomo odprli med 40 in 50 trgovin v Srbiji"   |  Danes je Hofer odprl trgovino Rače Fram  |  Mlekarna Celeia v nadgradnjo čistilne naprave  |  Zasebni delodajalci novembra odprli neto 127.000 delovnih mest  |  Brez praznične osvetljave v trgovinah Spara  |  Prvi evrski kovanci od danes že na Hrvaškem  |  Potrošniška poraba oktobra navzgor  |  Nove (nižje) cene bencina in dizla   |  Cantarutti z novim letom zapušča položaj generalnega direktorja GZS  |  Danes CEO Summit InStore v Beogradu!  |  Škoda zaradi naravnih nesreč letos spet presegla sto milijard dolarjev  |  Šinko v Halozah napovedala pregled metodologije ocenjevanja kmetovanja  |  Inflacija novembra vztrajala pri okoli 10 odstotkih   |  Žito v Mariboru dobiva pametno tovarno  |  Žabac v Zagrebu odprl že sedmo trgovino  |  Med Trstom in logističnim vozliščem pri Beljaku prvi evropski mednarodni carinski koridor  |  Rožič:" Z izkupičkom pogajanj nismo zadovoljni, nadaljevali bomo februarja"  |  Prodaja v trgovinah nekoliko upadla  |   ||
   

Slovenija: 29. september - mednarodni dan ozaveščanja o odpadni hrani in izgubah hrane

29.09.2022
Mednarodni dan ozaveščanja o odpadni hrani in izgubah hrane, ki ga letos obeležujemo tretjič, je posvečen pomenu zmanjševanja količin zavržene hrane za ljudi in za planet. 

Prebivalci Slovenije so lani zavrgli 143.254 ton hrane, kar je le 0,2 odstotka manj kot leto prej. Vsak prebivalec Slovenije je v povprečju zavrgel 68 kilogramov hrane.

Nekaj več kot polovica odpadne hrane v Sloveniji je lani nastala v gospodinjstvih, kažejo podatki statističnega urada. Od tega je bilo 38 odstotkov zavržene hrane še užitne.

V okviru Agende za trajnostni razvoj so Združeni narodi kot kot enega od ciljev do leta 2030 zastavili prepolovitev količine odpadne hrane na prebivalca v prodaji na drobno in pri potrošnikih ter zmanjšati izgube hrane vzdolž celotne dobavne verige. Temu cilju so se zavezale tudi države Evropske unije.

Na svetovni ravni se približno 14 odstotkov proizvedene hrane izgubi med pobiranjem pridelka in v maloprodaji, 17 odstotkov celotne svetovne proizvodnje pa se po ocenah zavrže - 11 odstotkov v gospodinjstvih, pet odstotkov v prehrambnih obratih in dva odstotka v maloprodaji, navajajo na spletnem portalu Naša super hrana.

Zmanjšanje izgub hrane ter količine odpadne hrane je skupna odgovornost, ki zahteva ukrepanje deležnikov na vseh ravneh; od politike, zasebnega sektorja, civilne družbe, razvojnih agencij do raziskovalnih in akademskih ustanov ter potrošnikov oziroma najširše javnosti, je v sporočilu pred današnjim dnem spomnila kmetijska ministrica Irena Šinko. Hrana, ki je povrhu vsega še lokalno dostopna, je naša osnovna dobrina in nenazadnje, ob vseh dogodkih, ki smo jim priča v zadnjem času, tudi izjemen privilegij. Zato moramo z njo ravnati skrbno in spoštljivo, je podčrtala.

S tem, ko zavržemo hrano, nesmotrno ravnamo tudi z naravnimi viri, kot so voda, kmetijske površine in energija, ki so bili porabljeni za pridelavo hrane. Ne pozabimo tudi na delo in čas, ki sta bila vložena v pripravo hrane, pa je dejal okoljski minister Uroš Brežan. Zmanjšanje izgub hrane in količin odpadne hrane ponuja priložnost za takojšnje koristi za podnebje, hkrati pa izboljšuje in omogoča trajnost prehranskih sistemov, je še navedel.

Ministrstvi za kmetijstvo in okolje ter ljubljanska biotehniška fakulteta so tudi predstavili kampanjo Poglej, povohaj, poskusi, s katero bodo potrošnike osveščali o pomenu datumov uporabe, navedenih na embalažah izdelkov. "Prepoznajmo razliko med oznakama 'Uporabno najmanj do' in 'Porabiti do'," izpostavljajo. Pripravili so tudi sezonski jedilnik s predlogi uravnoteženih obrokov in nakupovalnim seznamom potrebnih živil za štiričlansko družino.

Na pomen zmanjševanja zavržene hrane so opozorili tudi v Zvezi potrošnikov Slovenije. "Kupujmo toliko, kot potrebujemo, vzemimo si čas za pripravo obrokov doma, izbirajmo, ko je to le mogoče, sezonsko in lokalno pridelano hrano. Predvsem pa to, kar kupimo, tudi porabimo," so pozvali.

Ekologi brez meja bodo današnji dan obeležili z izmenjavo ozimnice. V sodelovanju z Občino Škofja Loka in Komunalo Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora in Lidlom Slovenija med 8. in 12. uro vabijo na škofjeloško tržnico, kamor lahko uporabniki prinesejo marmelade, kompote, vloženo sadje in zelenjavo, omake in druge vloženine. "Namen izmenjave je, da se poslovimo od še uporabnih živil, ki smo jih morda dobili v dar, pa nam sploh ne teknejo in jih ne znamo uporabiti, ali pa bi preprosto radi poskusili nekaj novega," so navedli. Komunala Škofja Loka bo svoje aktivnosti obenem osredotočila na odpadno jedilno olje.

Nazaj
 
 
 
 
back to top