IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Torek, 26.03.2019 || Vinogradniki opozarjajo na krčenje obdelovalnih površin in cenovna nesorazmerja  |  Mercator 45.000 EUR namenil razvoju skakalnega podmladka  |  GIZ:"Zdravje je naša odgovornost"  |  Kea vabi v trgovino Cerkvenjak  |  Tri četrtine Britancev pričakuje zvišanje cen  |  GZS bo dobila novo skupščino in ostale voljene organe  |  Diskonterji še naprej pridobivajo   |  Rio Mare zmanjšal porabo vode za 7 odstotkov  |  Veriga Dino prodajo lani povečala za kar 30 odstotkov  |  Trgovci zmanjšujejo plastično embalažo  |  Dm je ob materinskem dnevu obdaroval mamice  |  SES Center Šiška s "posebno" (zmajevo) fasado  |  Janković:" Prepričan sem, da se bo letos začelo graditi trgovsko središče Stožic!"  |  Bimal kupil somborskega proizvajalca olja Sunce  |  Co-op začel dostavljati s kolesi na električni pogon  |  Konzum v nedeljo 31. marca ne bo odprt zaradi prenosa "lastništva"  |  Zagrebški FMCG Marketing Summit InStore 10.aprila  |  INTERVJU: Jakob: "Največ nam pomeni priznanje potrošnika"  |  Potapljači in Spar Slovenija za čistejšo Dravo  |  Dobitnica nagrade za oglaševalsko osebnost je Mojca Randl  |   ||
   

Slovenija: Že v drugi polovici leta do bolj zdrave hrane ob pomoči aplikacije

21.03.2018
Branje in razumevanje informacij na živilih je zelo pomembno in o tem pričajo tudi podatki raziskave, ki so jo pred kratkim izvedli raziskovalci inštituta za nutricionistiko in univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani v eni izmed najuglednejših znanstvenih revij na področju prehrane, reviji Nutrients. Tam so objavili podatke o količini sladkorja v živilih v Sloveniji.

Eden izmed razlogov za nezdravo prehranjevanje prebivalcev je, da se ti na tržišču ne znajdejo, informacije pa so pogosto zapletene in zgoščene, opozarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Potrošnikom želijo delo olajšati z mobilno aplikacijo, v kateri bodo informacije o izdelku predstavljene na razumljiv in preprost način. Šlo bo za nadgradnjo aplikacije ZPS Veš, kaj ješ, ki bo javnosti predstavljena v drugi polovici letošnjega leta. 

Potrošnik bo s kamero mobilnega telefona skeniral črtno kodo živila, na mobilniku pa se bodo v hipu prikazali podatki o sestavi živila, obarvani v barve prehranskega semaforja. Mogoče bo tudi shranjevanje živil v seznam, na ta način pa tudi enostavna primerjava med izbranimi živili.

Igor Pravst z inštituta za nutricionistiko je pojasnil, da so v raziskavo vključili prek 10.000 izdelkov in med drugim izračunali povprečne količine sladkorja v različnih skupinah živil. "Marsikdo bi bil presenečen, da je v 100 gramih povprečne žitne ploščice kar 28 gramov sladkorja, v žitih za zajtrk 19 gramov in v sadnih jogurtih 12 gramov."
 
 
Nika Kremić iz  ZPS (Združenje potrošnikov Slovenije): "Piškoti, ki jih oglašujejo kot zdravo izbiro za zajtrk, vsebujejo kar 20 g sladkorja na 100 g živila. To zagotovo ni zdrava izbira."

Nazaj
 


 
 
 
back to top