IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Ponedeljek, 16.07.2018 || Današnji Amazonov "prime day" je precej daljši   |  Podravkina Facebook stran Coolinarika ima več kot 500.000 "fanov"  |  Uspešno zaključen projekt FerFud BBQ Tour  |  Waitrose v ponudbo za poletje dodal sladoled z alkoholom  |  V trgovini so danes predstavili novo kolektivno pogodbo  |  Pričetek ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona  |  Carrefour bo izločil enkratno embalažo  |  Celeia predstavila nova probiotična jogurta  |   Spar vsem zaposlenim (ponovno) omogoča spremljanje nogometne tekme  |  Kaufland podpira lokalne proizvajalce  |  Koch: "Skupina Metro ne namerava prodati hipermarketov Real"  |  Zmagovalec "Laško izziva" je Željko Joksimović  |  V Kromberku bo Pivka odprla prodajalno   |  Loka Kava praznuje 130 let slike Kofetarica  |  Kaufland (zaradi nogometa) v nedeljo zapira že ob 14.uri  |  Konzum čez vikend vsem kupcem z navijaškimi rekviziti daje 11% popusta (VIDEO)  |  Carlsberg odpira novo pivovarno  |  Vrata (zastonj) odpira 54. festival Pivo in cvetje Laško   |  Prvi festival slovenskih sirov 2.oktobra  |  Nova franšizna trgovina Spar partner Nazarje  |   ||
   

Slovenija: Že v drugi polovici leta do bolj zdrave hrane ob pomoči aplikacije

21.03.2018
Branje in razumevanje informacij na živilih je zelo pomembno in o tem pričajo tudi podatki raziskave, ki so jo pred kratkim izvedli raziskovalci inštituta za nutricionistiko in univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani v eni izmed najuglednejših znanstvenih revij na področju prehrane, reviji Nutrients. Tam so objavili podatke o količini sladkorja v živilih v Sloveniji.

Eden izmed razlogov za nezdravo prehranjevanje prebivalcev je, da se ti na tržišču ne znajdejo, informacije pa so pogosto zapletene in zgoščene, opozarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Potrošnikom želijo delo olajšati z mobilno aplikacijo, v kateri bodo informacije o izdelku predstavljene na razumljiv in preprost način. Šlo bo za nadgradnjo aplikacije ZPS Veš, kaj ješ, ki bo javnosti predstavljena v drugi polovici letošnjega leta. 

Potrošnik bo s kamero mobilnega telefona skeniral črtno kodo živila, na mobilniku pa se bodo v hipu prikazali podatki o sestavi živila, obarvani v barve prehranskega semaforja. Mogoče bo tudi shranjevanje živil v seznam, na ta način pa tudi enostavna primerjava med izbranimi živili.

Igor Pravst z inštituta za nutricionistiko je pojasnil, da so v raziskavo vključili prek 10.000 izdelkov in med drugim izračunali povprečne količine sladkorja v različnih skupinah živil. "Marsikdo bi bil presenečen, da je v 100 gramih povprečne žitne ploščice kar 28 gramov sladkorja, v žitih za zajtrk 19 gramov in v sadnih jogurtih 12 gramov."
 
 
Nika Kremić iz  ZPS (Združenje potrošnikov Slovenije): "Piškoti, ki jih oglašujejo kot zdravo izbiro za zajtrk, vsebujejo kar 20 g sladkorja na 100 g živila. To zagotovo ni zdrava izbira."

Nazaj
 


 
 
 
back to top