IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Petek, 24.03.2017 || Peta sezona gurmanskih dogodivščin z Odprto kuhno   |  Dobre letošnje napovedi prodaje na drobno  |  ZANIMIVOST: Albert Heijn z You Tube kanalom  |  Europark odslej ponuja tudi trgovino iStyle  |  V štajersko prestolnico prihaja nova dm prodajalna  |  Nagradna igra Lidl Slovenije ob 10. obletnici delovanja   |  Nova velika nagrada za Sparovo akcijo “Štartaj Slovenija”   |   Lidl tudi v Pirotu  |   Prihaja polna noč popustov v Cityparku  |  Amazon prevzel največjega spletnega trgovca na Bližnjem vzhodu  |  Znane so najboljše restavracije po izboru Diners Cluba  |  Voda je tekoče zlato  |  Nova linija za stekleničenje Prolom vode  |  Mercadona povečala prednost pred ostalimi trgovci  |  Nestea se vrača pod okrilje Nestléa  |  Aldi kmalu začenja s poslovanjem v Italiji  |  Prenovljeni Tuš supermarket Ptuj odprl svoja vrata  |  AS Group kupil del lastnine Agrokomerca  |  GEFCO in HELLA podaljšala sodelovanje za 3 leta  |  Podjetje Halcom uspešno že 25 let  |   ||
   

V Špajzi je vse domače

29.05.2015
Družina Trstenjak s kmetije v Stročji vasi 46 pri Ljutomeru je trgovina, ki je odprta že dobrih pet let, vodita pa jo zakonca Janez in Nataša. 12. septembra lani so v Ljubljani odprli svojo "poslovalnico", ki se imenuje Prlečka.
 
To je bila že tretja trgovina Trstenjakovih, lastnika Janez in Nataša Trstenjak pa sta leta 2010 odprla prvo domačo trgovino Špajza v Ljutomeru, v Stročji vasi, z najdaljšo tradicijo. Dobrih pet let je odprta tudi trgovina Gala na Lavrici, ki ji je nazadnje sledila še Prlečka v Ljubljani.
 
Trstenjakova imata sicer štiri otroke, a na odprtje četrte trgovine bo treba očitno še počakati, saj je Nataša, ki je sicer Ljubljančanka, ob našem obisku v Ljutomeru, povedala, da o tem zaenkrat še ne razmišljajo: "Ne, o tem, da bi v kratkem odprli še kako novo trgovino ne razmišljamo. Špajzo smo odprli leta 2010, so pa starši mojega moža na kmetiji že pred tem prodajali jabolka in imeli še veliko ostalega dela z živino, a sva se nato midva temu odpovedala in se usmerila samo v dejavnost, s katero se ukvarjamo sedaj. Odprli smo trgovino, hladilnico in še nekaj dodatnih sadovnjakov. Zdaj imamo 6 hektarjev integrirane pridelave in 4 hektarje ekoloških nasadov v bližnji okolici. Potem ko smo leta 2010 odprli Špajzo, smo leto kasneje odprli še trgovino na Lavrici pri stricu, kjer smo uredili tudi centralno skladišče. Lani je prišla potem na vrsto še trgovina Prlečka v ljubljanskih Novih Jaršah, ki je nekakšno moje darilo Ljubljani (smeh).
 
Takoj nam je še razložila, da imajo v trgovini vse domače, a da prodajajo tudi izdelke z okoliških kmetij, njihova najintenzivnejša dejavnost pa je predelava sadja, predvsem jabolk, iz katerih izdelujejo naravne sokove. "Imamo različne sorte ekološko pridelanih jabolk: Sirius, Topas, Mairac, Jonagored, Elstar itd. Ponujamo jabolčni, hruškov, grozdni in breskov sok; tudi v petlitrski embalaži. Pri nas je vse domače!
 
V Prlečki je dodatna ponudba še kruh, ker so si tega želele stranke in smo se obrnili na tamkajšnje lokalne ekološke prodajalce (s kmetije Zatler, pekovske izdelke iz pekarne Krejan iz Trzina). V Ljubljani imajo na policah tudi mesne izdelke, med katerimi velja izpostaviti prleške tünke in klobase, vsakodnevno sveže, mleko iz bližnje kmetije Čerin in Botanikove zeliščne čaje, ognjičevo olje in njihov pelinkovec.
 
Na lično urejenih policah majhnega, a zelo ugodnega prostora v Ljubljani oz. tudi na Lavrici ne manjkajo niti med, čokolade in še marsikatero zdravo in ekološko pridelano živilo. Na promocijskem letaku so (med drugim) zapisali: "Vse, kar bo na prodajnih policah, ima svojo zgodbo in svoje ime ter točen naslov, kjer je zraslo, se pridelalo ali naredilo. Vsaka kmetija ima svoj obraz in tel. št., na kateri lahko preverite iskrenost ali se naročite na ogled kmetije. Veliko tega je pridelanega na ekološki način. Nekaj, česar pa v naši okolici ni možno dobiti z ekološkim certifikatom, pa na prijazen - integrirani način. Kot rada rečem:"Damo vam na izbiro."
 
Tradicionalno pomagajo tudi organizirati letni izlet v Prlekijo, o čemer Nataša pove naslednje: "To je t. i. dan odprtih ljudi in veselih ljudi. Pohod od kmetije do kmetije in po vinogradih je dolg 12 do 13 kilometrov in ga organizira turistično društvo Razkrižje, poteka pa zadnjo soboto v maju."  
 
Janez Trstenjak: "Pasterizacija z bio maso”"Proizvodnja sokov je naša glavna dejavnost. Cena sadja namreč iz leta v leto niha, saj se dogajajo stvari, kot je sedaj ruski embargo in nato proizvajalci zaradi tega najbolj trpimo. Sok je stalnica in nanj se lahko vedno zanesemo. Z njim se na naši kmetiji ukvarjamo že od leta 1998, medtem ko z drugih kmetij v predelavo sadja za sok v našo halo jemljemo od leta 2002. Lani smo imeli rekordnih 700 prevzemov sadja (grozdja, jabolk) oz. rdeče pese. Pri nas se pasterizacija vrši z bio maso,” je povedal Janez Trstenjak, ki ga domači in prijatelji kličejo tudi Ivo. 
 


 
 
 
 
back to top