IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Petek, 24.03.2017 || Peta sezona gurmanskih dogodivščin z Odprto kuhno   |  Dobre letošnje napovedi prodaje na drobno  |  ZANIMIVOST: Albert Heijn z You Tube kanalom  |  Europark odslej ponuja tudi trgovino iStyle  |  V štajersko prestolnico prihaja nova dm prodajalna  |  Nagradna igra Lidl Slovenije ob 10. obletnici delovanja   |  Nova velika nagrada za Sparovo akcijo “Štartaj Slovenija”   |   Lidl tudi v Pirotu  |   Prihaja polna noč popustov v Cityparku  |  Amazon prevzel največjega spletnega trgovca na Bližnjem vzhodu  |  Znane so najboljše restavracije po izboru Diners Cluba  |  Voda je tekoče zlato  |  Nova linija za stekleničenje Prolom vode  |  Mercadona povečala prednost pred ostalimi trgovci  |  Nestea se vrača pod okrilje Nestléa  |  Aldi kmalu začenja s poslovanjem v Italiji  |  Prenovljeni Tuš supermarket Ptuj odprl svoja vrata  |  AS Group kupil del lastnine Agrokomerca  |  GEFCO in HELLA podaljšala sodelovanje za 3 leta  |  Podjetje Halcom uspešno že 25 let  |   ||
   

Pikl – sinonim za meso v Ivančni Gorici

02.07.2014
V juniju se je InStore podal na Dolenjsko, natančneje v Ivančno Gorico, kjer kot edina privatna trgovina že od leta 1991 naprej deluje mesnica in trgovina Pikl. Pogovarjali smo se s Tanjo Blatnik, hčerko direktorja, ki posle že počasi prevzema v svoje roke. 
 
Tanja (na fotografiji) nam zaupa, da je nečakinja lastnika bolj znanega Mesarstva Blatnik, sicer pa ime prodajalne izvira iz očetove domačije v Hinjah, kjer se je reklo Pr' Piklovih. "Naša dodana vrednost je kakovost mesa. Govedino in teletino dobivamo iz okolice Suhe Krajine. Brez mesnice se nam posel niti ne bi obnesel,” pogovor začne 26-letna šefica in doda, da kupci sicer pridejo po meso, potem pa si vzamejo še kakšno drugo dobrino, ki jo takrat slučajno potrebujejo.
 
V velikih količinah pripravljajo tudi že kar pečeno meso. "Prodamo zelo veliko malic, stranke pridejo na pečena rebrca, panirano meso. Saj veste, hiter utrip današnjega življenja, skoraj nobeden ne kuha. Če gre človek malo računati, se mu bolj izplača vzeti pri nas, kot pa pripravljati doma. Sem je potrebno všteti tudi elektriko, čas in da pri nas dobijo meso že lepo narezano na koščke, skratka ustrezno pripravljeno. Samo še položiš na mizo,” prednosti izpostavlja Blatnikova, ki ima uradno funkcijo kot računovodja, a sama pravi, da se dejansko ukvarja čisto z vsemi segmenti poslov v podjetju Pikl, d. o. o. "Ponudbe, računovodstvo, poleg tega pa imam še svoje lastno podjetje. Deklica za vse."
 
Prisotni tudi v Dvoru
Poleg te trgovine v Ivančni Gorici imajo še eno prodajalno v Dvoru pri Žužemberku. Odprli so jo leta 1996, je pa ta prodajni objekt bolj ali manj napolnjen le z mesnimi izdelki, saj je konkurenčni Mercator le kakšen korak stran. Trgovina ima nenavaden delovnik, saj je ob ponedeljkih in torkih zaprta. "Na tem področju ima precej ljudi vikend hišico in v teh dneh po koncu tedna so odsotni. Poleg tega novo blago prihaja v začetku tedna in zato želimo v nedeljo zaključiti, pospravimo staro blago in v sredo štartamo s svežim mesom,” nam objasni Tanja.
 
Sogovornica nadaljuje, da je tovrstna prodajalna idealna za moški del populacije: "Tako širokega asortimana, da bi imeli na primer 10 vrst pralnih praškov, ravno nimamo. Zato je trgovina idealna za moške, ki se jim ne ljubi hoditi po velikih trgovinah, samo zagrabijo prvi artikel in ga kupijo. Pri nas lahko vse nabavijo sproti.
 
Podjetje Pikl najbolj prosperira ob Veliki noči, ko prodajo veliko šunke, in ob piknikih, so pa tudi pravi naslov za organizatorje fantovščin itd. Precej so odvisni od vremena, tako da bi se jim morda celo izplačalo podkupiti meteorologe. Tanja o tem takole: "Priznam, da vreme kar močno vpliva na prodajo. Če vremenarji recimo za vikend napovedo lepo vreme, bodo v nedeljo zjutraj kupci 'prileteli' k nam, v primeru dežja pa bo povpraševanje manjše.”  
 
Artikle, ki niso v vitrini, namenjeni mesnim izdelkom, jim dobavlja Mercator, s katerim imajo podpisano pogodbo o partnerstvu.  Kupci v trgovini lahko dobijo tudi nekatere izdelke, ki jih v Mercatorju, Tušu oziroma Hoferju (največji lokalni konkurenti) ne bodo dobili. V zadnjih mesecih so posebni prostor dodelili izdelkom lokalnih kmetov, v katerem kupci lahko najdejo domači med, kis in suho sadje, trenutno pa gredo zaradi sezone žara najbolje v prodajo, seveda, čevapčiči. Jeseni so v ponudbo postavili nov izdelek, ki gre za med: "Imenuje se špehovka - rahlo pekoča salama iz govedine, svinjine in špeha, ki je očitno strankam všeč v vseh letnih časih.
 
Delovni čas trgovine je ob delavnikih med 7. in 19. uro, ob sobotah med 7. in 17. uro ter  ob nedeljah med 7. uro in poldnevom. Ob 19. uri zapirajo zato, ker si tukaj ljudje zvečer raje vzamejo čas za sprehod ali kavico. Kar potrebujejo za večerjo, po besedah sogovornice večinoma kupijo pred 19. uro.
 
Poleg očeta, matere in Tanje, so v trgovini redno zaposlene še štiri osebe. Ob vikendu pa priskočita na pomoč še ostala dva člana družine  sestra Katja in pa brat Andraž, ki se pri 17. že uči domače dejavnosti. Z izjemo enega delavca so v delovnem razmerju vsi že več kot 10 let, kar nakazuje na to, da v trgovini med zaposlenimi deluje veliko zaupanje.
 
"Z mesnimi izdelki zalagamo večino lokalnih vrtcev in šol, kar dobimo prek javnih razpisov,” pogovor zaključi "visokonoseča” Blatnikova, ki bo že čez tri mesece prvič postala mamica. 
 

 
 
 
 
back to top