IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Ponedeljek, 24.09.2018 || Še dva dneva za zgodnje prijave na 4. FMCG Summit revije InStore, ki bo v Zagrebu 25.oktobra   |  Vitaminka na sejmu Worldfood Moscow 2018  |  Uspešen 3. dobrodelni Skazin tek Otrok otroku  |  Zavrnili prehransko in okoljsko pobudo  |  V ZDA promocija slovenske kulinarike  |  Barcaffè v Rovinju predstavil prvo turško kavo v kapsuli  |   Lovorika Naj Fala kruh 2018 štirim tekmovalcem  |  Edeka ima laserske etikete  |  Imlek za 96 farm zagotovil 1,1 milijona evrov  |  ZDA uvajajo 10-odstotne carine na uvoz kitajskega blaga  |  V ljubljanskih Mostah BTC obnavlja staro letališče z novimi vsebinami  |  Izdelki za daljšo sitost debitirali v trgovinah Morrisons  |  V Šavniku kmalu nova trgovina Voli  |  Potrošniki septembra bolj pesimistični   |  Fama Vipava tudi letos z visoko rastjo  |  Peta beograjska FMCG konferenca revije InStore bo 22. novembra  |  Nov Tommy supermarket v Metkoviću  |  TZS na Brdu 17. oktobra organizira 12. Strateško konferenco o trgovini   |  ZANIMIVOST: Jumbo odprl trgovino "pop-up" v čast Verstappnu  |  Peruško: "Posebej sem ponosen na Konzum!"  |   ||
   

Od Rogaške do Benetk

25.02.2014
Ob glavni cesti, ki vozi skozi Rogaško Slatino proti mejnemu prehodu Rogatec, se nahaja trgovina z živili in mesnica "AM-AM”. Lastnik Milan Barič je prodajalno odprl leta 1990, poleg tega pa ima v lasti tudi sosednji bar ter v najem oddaja poslovne prostore za različne dejavnosti v skupnem obsegu 800 m2. 

Jedro posla predstavlja mesni del trgovine, o čemer priča tudi dolga vitrina ponujene delikatese. "Imamo mesnico, trgovino in dnevni gostinski lokal. V nadstropjih oddajamo poslovne prostore v različne namene v skupniem obsegu 800 m2. Sosednja stavba je proizvodnja in predelava mesa, kjer je en del dodatno rezerviran za skladišča. Tretji objekt je prav tako namenjen skladiščem, etažo pa oddajamo knjigovodskemu servisu,” je o širokem spektru dejavnosti razlagal lastnik trgovine, privatnik Milan Barič, ki se spomni celo natančnega datuma odprtja trgovine.
 
"Odprl sem 28. junija 1990. Pred tem sem bil zaposlen v takratni Jelši, kjer so bili osebni dohodki minimalni, ne glede na to, ali smo prodali na mesec 20 ali 30 ton mesa. Karkoli sem naredil, je bila plača ista. Potreboval sem sprememboin šel na svoje. Takrat v Rogaški še ni bilo zasebne mesnice, bil sem mlad, zagnan in tovrstno delo je bil zame izziv.” Sogovornik priznava, da posel teče dobro, a da so stranke vedno bolj zahtevne, saj želijo resnično najboljše, a pogosto za manjši znesek pričakujejo preveč. Baričev recept za uspeh je: "Kupce se danes lahko zadrži edino s kvaliteto! Mi imamo poudarek na mesnici in odjemalcih iz širšega območja, ne le iz Slovenije. Pridejo ljudje z Dunaja, Trsta, celo Benetk in to samo zaradi mesa. Dogaja se, da prihajajo gostje v Rogaško na vikend oddih, ki vključuje tudi nakup mesa najboljše kvalitete prav v AM AM-u. Praksa je takšna, da naše stranke prehodno naročijo npr. štiri pljučne pečenke, 20 kg ramsteka, 10 kg telečjega stegna. Skrbno jim pripravimo želeno za na pot in vzajemno smo zadovoljni. Takšnih strank je veliko, saj imamo takšno prakso že vrsto let. Sicer jamčimo lasten odkup živine od lokalnih pridelovalcev, vseh 23 let imamo ene in iste dobavitelje. To niso masovni rejci, temveč taki, ki na leto vzredijo eno ali dve glavi živine, kar pomeni, da gre za meso vrhunske kakovosti, domačega, slovenskega porekla.
 
Gospod Milan nato pojasni, da so kupci mesu zvesti prav zato, ker se v tem okolišu med seboj s kmeti poznajo in lokalnim pridelovalcem zaupajo. Primer: na deklaraciji je kot rejec napisan "Anton” iz sosednjega hriba, ki ga stranke osebno poznajo in vedo, da je pridelava neoporečna, zato jih njegovih izdelkov ni strah kupovati.  
 
Osebna izkaznica:

Število zaposlenih: 10 oseb (vsi z urejenim rednim delovnim razmerjem)
Prodajna površina: 300 m2 (neto), skupaj s skladiščem okoli 400 m2
Število artiklov: med 15 in 20 tisoč
 
Poleg trgovine, ki stoji na Kidričevi 30 v Rogaški Slatini, je imel lastnik tudi mesnico v Mariboru, ki pa jo je dal naprej v upravljanje pod franšizo. Sodelovanje je opisal takole: "Novi lastnik trgovino upravlja pod našo znamko. Od nas odkupuje meso, mi zanj opravljamo tudi celotno proizvodnjo konjskega mesa, žrebičkove izdelke, on pa ima ob tem še potujočo trgovino, s katero obiskuje sejme. Prodajalna se zdaj imenuje Mesnica Žrebec.
 
Ob koncu nam lastnik AM-AM, ki leži v enem izmed najbolj priljubljenih koncev za termalni turizem, predstavi še izvor imena trgovine: "Leta 1990 sem trgovino odprl skupaj s kolegom Albinom. V najem sva vzela garažo in gospa, ki je bila lastnica poslovnega prostora, je dala idejo, naj se prodajalna skrajno preprosto poimenuje Albin in Milan naj tvorita AM-AM za dober ham-ham! Ideja se je obdržala, le nekoliko poenostavila.”

 
 
 
 
back to top