IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Petek, 24.11.2017 || 90 odstotkov potrošnikov slovensko hrano ocenjuje kot kakovostno  |  Tescove lastne blagovne znamke velika uspešnica  |  Spar se vrača v Grčijo  |  Nova 60. številka revije InStore že v tiskarni  |  Veliki sempler "Lahkonočnicam" A1 Slovenija in Grey Ljubljana  |  Parlament potrdil zaprtje trgovin ob nedeljah  |  Podjetje Paradajz pred širitvijo  |  Amazonovi delavci so si za stavko izbrali črni petek  |  Jana kolagen beauty izbrana za inovacijo leta 2017  |   Mercator dobaviteljem predstavil strategijo nadaljnjega sodelovanja  |  Hofer se počasi približuje Engrotušu  |  Pozeba povzročila skoraj 47 milijonov evrov škode  |  Zaključena četrta FMCG konferenca revije InStore v Beogradu  |  Prilepska pivovarna z dobičkom  |  Za nagrade Sempler se poteguje 40 finalistov  |  Migros z naložbo v hladilne omarice   |  Ponosni na 60 let Mlekarne Planika (FOTOREPORTAŽA)   |  Pričenja se nova izvedba tekmovanja Effie Slovenija 2018  |  Lidl del prodaje od linije Deluxe namenja za URI Soča (VIDEO)  |  Dia izdelke verige Clarel ponuja prek Amazona  |   ||
   

Na Taboru so rogljiči kot v Parizu

08.03.2017
Simpatični 54-letni Krajišnik iz Cazina, ki se je v Ljubljano priselil že v osemdesetih, ima popolnoma razčiščene pojme o trgovanju, ko gre za preživetje majhne trgovine. Ob vstopu v svet trgovine si ni želel delati s kruhom, zdaj ima najboljše rogljiče. 

V bistvu nismo mogli najti boljšega sogovornika, ki bi nam bolj preprosto in neposredno opisal boj za preživetje malih trgovcev, ki so ga mnogi bodisi že izgubili bodisi še izgubljajo. Lastnik podjetja HA-5, d. o. o., je bil že v uvodu jedrnat in brez ovinkarjenja. "Glede uspeha ni veliko skrivnosti, je pa veliko odrekanja in dela.
 
Da bi v teh časih sploh preživel kot mali trgovec, moraš biti v boju z velikimi iznajdljiv in delaven, čeprav to še zdaleč ni vse, saj zdaj vsi veliko delajo, tudi ob nedeljah in praznikih. Treba je pač znati,” nam je ravno ob prazniku 8. februarja, ko smo se dogovorili za obisk in uro pogovora, dejal Rasim Handanagić.
 
Ko pa smo sproščeni pogovor že zaključili, je v svojem slogu dodal, da je za uspeh potrebna tudi sreča. Svojo slovensko zgodbo nam je začel opisovati šele s trenutkom, ko je bil leta 2003 ob službo v podjetju Sadje zelenjava, pred tem pa je bil tako delavec kot poslovodja in si je že nabral veliko izkušenj. "Takrat sem šel iskat službo v Merkatorjev hipermarket, saj so potrebovali nove moči.
 
Na pogovoru rečem njihovemu predstavniku dober dan, on meni dober dan. Kot poslovodja na različnih delovnih mestih nisem poznal le dejavnosti s kruhom, kar nisem vodil nikoli. A takoj ko sem to prošnjo izgovoril, je kot iz topa izstrelil odgovor: ”Kruh! Pri nas ste lahko samo na oddelku kruha!" Potem sem slučajno srečal znanca iz ljubljanske Rakove jelše, kjer stanujem, ki mi je ponudil vodenje trgovine, in sprejel. Tako sem leta 2004 končal tam, kjer živim in kjer imam trgovino še sedaj. 

Rakova jelša se je odtlej zelo spremenila. Na bolje. Uredili so marsikaj na čelu s kanalizacijo in tako ni več niti tistih znamenitih groznih kanalov ob glavni cesti. Tudi sicer je življenje postalo tam veliko boljše, kot je bilo včasih, ko je bilo v naši neposredni bližini še pet trgovin, zdaj pa sem ostal sam. Tam imamo precej prostora tudi za parkirišče, medtem ko je tukaj v centru Ljubljane na Taboru bolj zapleteno. 2 do 3 avtomobili lahko vedno parkirajo tudi tukaj, blizu vhoda. To trgovino imam v najemu in tako, kot sta nas rešila delo in trud v prvi trgovini, velja enako tudi za trgovino Tabor, ki sem jo od prejšnjega lastnika skupaj z zaposlenima dekletoma prevzel leta 2014.” Medtem ko gre na Rakovi jelši za trgovino, kamor res hodijo le stalne stranke, je Tabor veliko bolj poseben. Manjši Mercator ne predstavlja neke velike konkurence, saj so Hofer in Spar že kar precej stran." Tu okoli je veliko pisarn in so navajeni hoditi k nam na malice, po sendvič. Tudi ob nedeljah je tudi veliko takih, ki prihajajo redno. Tako lahko ponosno rečem, da imamo tudi tukaj redne stranke, kar se mi zdi za preživetje male trgovine najbolj pomembno, saj to pomeni, da ti sosedje zaupajo.
 
Prihajajo eni in isti, nekatere gospodinje so oblečene, kot bi bile doma, saj pridejo k nam po potrebne stvari naravnost iz stanovanj. Odpiramo ob pol osmih, sam pa pridem vedno kako uro prej, da pripravim sendviče za malice in vse ostalo. Predvsem imajo naše stranke pri nas na Taboru rade rogljiče iz dopeke. Dobavlja mi jih podjetje Al ponte, d. o. o., iz Ljubljane. Tisti, ki jih redno kupujejo, pravijo, da so kot v Parizu (smeh).

P. S. In za konec še ena nujna sestavina trgovskega uspeha po Rasimovem receptu? Sreča. Sreča pomeni zelo veliko. Saj veste, ko Haso čestita in želi Muju v vicu veliko uspeha in zdravja, ta pa pravi, da naj mu zaželi predvsem srečo, češ da bo imel potem vse.

Trgovina na Taboru se razprostira na 70 m2 prodajnega in 20 m2 skladiščnega prostora in ima v ponudbi cca. 5000 izdelkov, na Rakovi jelši pa ima 130 m2 prodajnega in 30 m2 skladišča, na policah pa je kakih 6000 proizvodov. Redno je v podjetju 5 zaposlenih, občasno pomagata še 2 študentki.  


 
 
 
 
back to top